Jacenjuk: Nemam povjerenja u Putina

"Oni (Rusija) žele da se mi (Ukrajinci) smrznemo. To je cilj i to je još jedan adut u ruskim rukama. Dakle, osim vojnih napada, osim vojne operacije protiv Ukrajine, oni igraju na još jedan adut - to je energija", rekao je Jacenjuk
2 komentar(a)
Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2014. 06:17h

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da pokušava da se Ukrajina "smrzne" u nastupajućoj zimi, koristeći gas kao oružje i način za potčinjavanje.

"Oni (Rusija) žele da se mi (Ukrajinci) smrznemo. To je cilj i to je još jedan adut u ruskim rukama. Dakle, osim vojnih napada, osim vojne operacije protiv Ukrajine, oni igraju na još jedan adut - to je energija", rekao je Jacenjuk na marginama godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Prema riječima ukrajinskog premijera, krajnji cilj Rusije jeste da organizuje, da "orkestrira još jedan smrznuti sukob u Ukrajini", prenijela je agencija Rojters.

Britanska agencija podsjeća da je ruska država energetska kompanija "Gasprom" prekinula isporuke gasa Ukrajini u junu zbog nesuglasica sa Kijevom oko neplaćenih računa za ranije isporučeni gas, što podiže zabrinutost da će zemlja neće moći da pokrije potražnju za gasom u nastupajućoj zimskoj sezoni.

Govoreći o potezima koji su uslijedili poslije postizanja primirja 5. septembra u Minsku, Jacenjuk je branio odluku Kijeva o dodjeli privremene autonomije pobunjenicima u regionima na istoku Ukrajine, ocijenivši da je to najmanje loš izbor koji su imali, ali i naveo da je to potez "dobre volje" čime su pokazali "svoju privrženost mirnom rješenju".

"Mi smo shvatili da smo imali samo dvije opcije - lošu i još goru, pa su predsjednik i vlada odlučili da preuzmu samo lošu opciju", rekao je ukrajinski premijer.

Jacenjuk ima malo povjerenja u ruskog predsjednika Vladimira Putina kao partnera u mirovnim pregovorima.

"Nemam povjerenja u predsjednika Putina", rekao je on, navodeći da je, zbog toga, bilo presudno što su predstavnici SAD i Evropske unije sjedeli s Ukrajinom na razgovorima s Rusijom.

Prema njegovim riječima, "Rusija mora da plati cijenu", misleći na sankcije Moskvi koje treba ostaju na snazi "sve dok (cijela) Ukrajina ne bude vraćena pod kontrolu Kijeva, uključujući Krim" - crnomorskog regiona koju je Rusija anektirala poslije referenduma o nezavisnosti u martu ove godine.

"Oni hoće da se vrate na biznis kao i obično, ali mi želimo da povratimo red i zakon, povratimo teritorijalni integritet i nezavisnost naše zemlje. To je cilj sankcija - da se primora Rusija da povuče svoju vojsku. Da povuku svoju artiljeriju i zaustave snabdjevanje oružjem i ubistvenu pomoć Rusijom predvođenih terorista. Da samo izađu iz Ukrajine", naveo je Jacenjuk.

Na pitanje da li je razočaran što ih Vašington ne snabdjeva oružjem, Jacenjuk je primijetio da su SAD preuzele vodeću ulogu u iniciranju međunarodne sankcije protiv Moskve i teško da može da uradi više, navodi Rojters.

Bonus video: