Ukrajina i EU - povratak u Evropu

Još od X do XV vijeka, Ukrajina bila sastavni dio Evrope, ali se onda našla u sastavu Ruske imperije, koja je pokušavala da postane „treći Rim”
6 komentar(a)
Kijev, Foto: Reuters
Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2014. 07:32h

Prvi put u istoriji Evropske unije, na dan 16. septembra 2014. godine, Sporazum o pridruživanju su istovremeno potvrdili Verhovna Rada Ukrajine i Evropski parlament. Mi se vraćamu u Evropu!

Još od X do XV vijeka, Ukrajina bila sastavni dio Evrope, ali se onda našla u sastavu Ruske imperije, koja je pokušavala da postane „treći Rim”. Ukrajinci su odigrali značajnu ulogu u formiranju nove imperije, koja ih je vremenom iscrpila. Umjesto očuvanja ukrajinske kulture i mentaliteta, položaja koji bi bio ravnopravan položaju stanovnika velikoruske i sovjetske imperije, Ukrajina je bila podvrgnuta rusifikaciji, progonu ukrajinske inteligencije, Golodomoru - velikom pomoru stanovništva zbog gladi koji je lišio života milione Ukrajinaca. Stoga je za nas, Ukrajince, članstvo u Evropskoj uniji pitanje civilizacijskog izbora i očuvanja Ukrajine.

Pregovori između Ukrajine i Evropske unije u vezi sa pridruživanjem počeli su 2007. godine i završili se 2011. i konačno je bilo objavljeno - postupak potpisivanja će se održati u oktobru 2013. godine. Ali umjesto toga - otkaz uoči ceremonije potpisivanja, brutalni napad specijalnih snaga na učesnike mirnog studentskog protesta u Kijevu i Majdan, koji nije amerčka ideja kao što govore neki političari i analitičari, već je to san miliona Ukrajinaca. Majdan, koji je dao nadu da ćemo konačno i zaista postati demokratska, nezavisna, ujedinjena država i da ćemo se vratiti u porodicu evropskih naroda. Majdan je stvorio jednu od novih paradigmi ukrajinstva - želimo da budemo zajedno, ne želimo da budemo protiv.

Takav razvoj nije bio prihvatljiv za režim Putina, koji je započeo rat protiv Ukrajine, odvojio Krim i pokrenuo pravi rat na istoku Ukrajine. Nezavisna, slobodna, demokratska Ukrajina u sastavu EU je najveći strah za rusku vladu, i stoga ona svim snagama pokušava da nas spriječi nas, Ukrajinaca, u ostvarenju NAŠEG izbora.

Ukrajinci, kao i svobodoljubivi Crnogorci, nikad neće odustati od svoje želje, braniće je svim snagama, svi zajedno. Upravo to uliva sigurnost da će Sporazum između Ukrajine i EU o pridruživanju biti ispunjen i to će nama otvoriti put u Evropsku uniju. Istovremeno se nadamo i očekujemo jasan stav i podršku svih država EU u ovom procesu.

Mi nećemo postati članica EU ni sjutra, ni prekosjutra. Potrebne su godine napornog rada. Na putu Ukrajine ka EU su veoma složeni zadaci (u Crnoj Gori je to dobro poznato) - da se obezbjedi vladavina prava i slobodno pravosuđe, da počne borba protiv korupcije, koja će dati rezultate, da se reformišu svi aspekti života, razvoj ekonomije itd. Ali glavni izazov je promjena mentaliteta, razmišljanja, ponašanja, načina života i rada. Mi se moramo iščupati iz jučerašnjeg dana, sovjetske prakse, „ruskog mira“, iz zatvorene i ograničene ličnosti. Upravo potvrđivanje Sporazuma o pridruživanju je dokaz da mi više nijesmo Sovjetski Savez i nijesmo Ruska imperija, nema povratka tamo! Mi postepeno postajemo prava evropska nacija. Ukrajinci su napravili svoj civilizacijski izbor i kažu: idemo u Evropsku uniju! Vraćamo se u Evropu!

Tokom 20-ih godina prošlog vijeka, u Ukrajini je bilo pokušaja da se pobjegne iz surovog zagrljaja Moskve i da zemlja postane nezavisna i slobodna. Tada je počela ukrajinska renesansa, koju je Kremlj brutalno suzbio. Mikola Hviljovij, jedan od pjesnika ukrajinske renesanse, je rekao: „Mi razumijemo Evropu kao psihološku kategoriju koja nas izvodi na veliki put progresa“. Izuzetno je teško mijenjati vlastitu psihologiju! Ali mi moramo to uraditi u ime istinskih ljudskih vrijednosti, u ime novih visokih životnih standarda, što će nam obezbjediti članstvo u EU.

Već sam rekao da nas na ovom putu čeka mnogo poteškoća, među kojima je najstrašnija i najopasnija ne samo za nas, nego za svu Evropu, rat, koji treba da zaustaviti, Rusije protiv Ukrajine, da ne bi stradaju ne samo ukrajinski patrioti nego i ruski vojnici...

Bez toga nije moguć povratak u Evropu.

Bonus video: