Poljska dobila novu vladu premijerke Eve Kopač

U vladi je pet novih i 13 dosadašnjih ministara, koji su podnijeli ostavke zajedno s prethodnim premijerom Donaldom Tuskom, pošto on od 1. decembra preuzima funkciju predsjednika Evropskog savjeta
0 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Reuters
Eva Kopač, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2014. 10:08h

Pred predsjednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim zakletvu je danas u Varšavi položila nova vlada premijerke Eve Kopač.

U vladi je pet novih i 13 dosadašnjih ministara, koji su podnijeli ostavke zajedno s prethodnim premijerom Donaldom Tuskom, pošto on od 1. decembra preuzima funkciju predsjednika Evropskog savjeta.

Eva Kopač, 57-godišnja ljekarka, nekadašnja ministarka zdravlja i potom prva žena na čelu Sejma (poljskog parlamenta), tek druga žena na čelu vlade u istoriji Poljske, najavila je da joj je glavni cilj da povrati povjerenje građana.

"Već danas molim Poljake za povjerenje", kazala je premijerka nakon inauguracije vlade koja će svoj program predstaviti poslanicima 1. oktobra i zatražiti od Sejma povjerenje da vodi zemlju još godinu dana, do redovnih izbora.

Eva Kopač kao predsjednica vlade ne polarizuje toliko poljsko društvo i ima manje odlučnih protivnika nego njen prethodnik Donald Tusk, ali takođe i manje pristalica - čitava trećina Poljaka u anketi za dnevnik "Žečpospolita" rekla je da ne zna šta da misli o njoj i njenoj vladi, dok mišljenje o Tuskovoj vladi nije imalo svega šest do sedam odsto Poljaka.

Najviše rasprava, kritike i sporova izazvala je odluka da iz nove vlade isključi kontroverznog, ali harizmatičnog šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog, koji je na toj funkciji bio u obje Tuskove vladea, a poznat je po izuzetno dobrim vezama u evropskim političkim i diplomatskim krugovima.

Protiv njegovog odlaska i to baš u vrijeme krize s Rusijom i sukoba u Ukrajini, bio je i predsjednik Komorovski.

Šikorski je unaprijeđen, postao je predsjednik Sejma - što je formalno druga najvažnija funkcija u državi, a za novog šefa diplomatije imenovan je stari Tuskov partijski rival, ranije ministar unutrašnjih poslova, do sada šef Odbora za spoljnu politiku u Sejmu, Gžegož Shetina.

"Evropski signal Moskvi je to što je Tusk na čelu Evropskog savjeta. Domaći (poljski) signal je to što je na funkciju vicepremijera postavljen ministar odbrane Tomaš Šemonjak", kazao je o budućoj orijentaciji poljske diplomatije odlazeći eurokomesar za budžet Januš Levandovski.

On je dodao da će Shetina potražiti drugo polje realizacije, van Evrope, budući da u ovom trenutku Poljska ima neuobičajeno jak uticaj u EU, preko Tuska, Evropskog parlamenta i Elžbjete Bjenjkovske koja je u Evropskoj komisiji zadužena za unutrašnje tržište.

Kao jedan od najglasnijih zastupnika ulaska Ukrajine u EU, Poljska istovremeno energično podržava ubrzano proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana, na čelu sa Srbijom.

Sama premijerka obećala je u petak kada je predstavljala svoje ministre, da će se "Poljska ponašati kao mudra žena - gledaće da bude bezbjedan prije svega njen dom i njeno dvorište", a ukoliko poljski vojnici treba da rizikuju živote, činiće to prvenstveno blizu granica Poljske, ne u udaljenim područjima planete.

Bonus video: