AP: Zapad prezauzet da se bavi Rusijom

SAD i saveznici pokušavaju da zaustave Islamsku državu, spriječe epidemiju ebole i nastave pregovare sa Iranom
5 komentar(a)
Sala Generalne skupštine UN, Foto: Shutterstock
Sala Generalne skupštine UN, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2014. 08:30h

Dok se svjetski lideri okupljaju u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, SAD i saveznici pokušavaju da zaustave Islamsku državu, spriječe epidemiju ebole i nastave pregovare sa Iranom.

To će vjerovatno odvratiti pažnju od prisustva Rusije u susjednoj Ukrajini, analizira novinska agencija AP.

Dok je pažnja usmjerena drugdje, Rusi konsoliduju aneksiju Krimskog poluostrva, duboko umiješani u metež na istoku i jugu Ukrajine, u nadi da će je spriječiti da napusti orbitu Kremlja.

Rusija se već razgnjevila zbog toga što je NATO u protekle dvije decenije privukao sebi nekadašnje sovjetske satelite u Istočnoj Evropi i na Baltiku. Kremlj insistira da mu je, poslije raspada Sovjetskog Saveza, obećano da se to neće desiti i daje sve od sebe da spriječi da se to dogodi i sa Ukrajinom.

Šta više, kaže američki univerzitetski profesor Kit Darden: "Njihova strategija svo vrijeme je da tvrde da ono što su uradili na Krimu nije neuobičajeno. Intervencija nije neobična za velike sile. SAD su stalno intervenisale u Latinskoj Americi. Ukrajina, kažu, jeste njihova interesna sfera".

S obzirom na haos u drugim djelovima svijeta, kaže Endrju Vajs, iz Karnegijeve zadužbine, "ne mogu da kažem da su ruski izazovi i pitanja u centru pažnje. Ukrajina je krizom na Bliskom istoku i epidemijom ebole u izvjesnoj mjeri već potisnuta iz središta pažnje javnosti. Ne mislim da će Ukrajina biti toliko važna kao te teme".

Rusi će vjerovatno imati primjedbe na prijetnju SAD da će bombardovati Siriju da bi otjerale borace Islamske države. Ali, pošto se pažnja u Siriji pomjerila s brutalnosti režima predsjednika Bašara Asada nad pobunjenicima, podrška koju mu Rusija pruža vjerovatno neće doći do izražaja.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, neće biti u Njujorku na Generalnoj skupštini UN. Kremlj će predstavljati ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji će, kaže Vajs, biti u defanzivi dok bude tvrdio da se "Rusija u Ukrajini ponaša na normalan način". Ali, potezi Rusije u Ukrajini vjerovatno neće biti u centru pažnje svjetskog skupa.

Sjedinjene Države isporučiju pomoć Ukrajini, ali Bijela kuća je do sada odbijala da pošalje i oružje koje bi ojačalo snage Kijeva u borbi protiv pobunjenika na istoku koji se bore da se otcijepe i pridruže Rusiji.

Moskva je, bez sumnje, zadovoljna vojnom uzdržanošću Vašingtona prema Ukrajini, ali osjeća posljedice teških sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. I bez sumnje je čula glasine o ozbiljnim podjelama u Bijeloj kući oko pomoći Kijevu i u oružju.

Putin je do sada odlučno ukazivao da neće promijeniti kurs u Ukrajini, bez obzira na poteze Zapada. Takođe je mogao da iskoristi sankcije u propagandnom nastojanju da izgradi podršku kod kuće izazivajući gnjev protiv SAD i Evrope, skrećući pažnju stanovništva s preokupiranosti ekonomskim sankcijama.

Osim toga, ključni Putinovi savjetnici propagiraju njegovu želju da zaštiti i možda i pripoji regione s pretežno ruskim stanovništvom. I to ne samo na istoku Ukrajine, već i u bivšim republikama poput Letonije, Litvanije i Estonije, na sjeverozapadnoj granici Rusije. Američki predsjednik Barak Obama nedavno je posjetio taj region i obećao da će se NATO zaista boriti da zaštiti te nove članice Alijanse ako ih Rusija napadne.

"To je greška jer je Rusija daleko jača, a Zapad daleko slabiji, nego što mnogi zamišljaju", napisao je Putinov savjetnik za spoljnu politiku, Sergej Karaganov. "Zapad s kojim Rusija sada ima posla, nije onaj samouvjereni savez koji se proglasio za pobjednika 'Hladnog rata'. To je izgubljeno jato, opsjednuto ekonomskom nesigurnošću i gubitkom moralnih uvjerenja. Amerika i njeni saveznici nekada su imali budućnost u svojim rukama, ali su dopustili da im sklizne kroz prste na početku ovog 'vijeka Azije'. Njihovo krunsko dostignuće je bila globalizacija - a oni je uništavaju ekonomskim sankcijama koje nedosljedno opisuju kao instrumenti samoodbrane".

Ta poruka prija Putinu i ruskom narodu. Latentna ksenofobija i duboko nepovjerenje prema Zapadu postoje u toj prostranoj zemlji gdje je Putin sve popularniji dok se suprotstavlja Vašingtonu i njegovim evropskim saveznicima, zaključuje agencija AP.

Bonus video: