Tora pokrenuo novu kampanju za nezavisnost Katalonije

Na referendumu u oktobru 2017. većina birača se izjasnila u korist otcjepljenja, ali protivnici nezavisnosti nisu izašli na glasanje jer su ga španska vlada i ustavni sud bili zabranili
4 komentar(a)
Kim Tora, Foto: Reuters
Kim Tora, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2018. 07:01h

Katalonski lider Kim Tora pokrenuo je novu kampanju za otcjepljenje Katalonije od Španije, odbacivši ponudu španske vlade o referendumu za veću autonomiju.

"Mandat koji su nam građani dali je na snazi, a mi radimo na tome da on zaživi u stvarnosti“, istakao je Tora u nacionalnom pozorištu u Barseloni, gdje je održao govor pod nazivom "Naš trenutak“.

Njegov prethodnik Karles Pudždemon organizovao je u oktobru 2017. referendum o nezavisnosti na kojem se većina birača izjasnila u korist otcjepljenja, ali protivnici nezavisnosti nisu izašli na glasanje jer su ga španska vlada i ustavni sud bili zabranili.

Tora sada traži novi referendum koji bi priznala Španija. "Dogovoreni, obavezujući i međunarodno priznati referendum. To je jedini način da se obnovi mandat koji smo dobili“, rekao je gotovo pet mjeseci nakon što je izabran na mjesto predsjednika vlade.

Bivši predsjednik Pudždemon nalazi se u Briselu, gdje je otišao nakon što ga je smijenila vlada u Madridu i optužila za pobunu, podsjeća Hina.

Devet separatističkih lidera još uvijek u španskom zatvoru čeka suđenje za njihovo djelovanje u nelegalnom proglašenju nezavisnosti Katalonije.

Bonus video: