Završeno glasanje u Škotskoj

Za nezavisnost Škotske glasalo je 46 odsto birača a 54 procenta se izjasnilo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazala je anketa YouGov-a sprovedena na dan referenduma
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2014. 22:04h

Škoti su glasali o tome da li da ostanu unutar Ujedinjenog Kraljevstva ili prekinu 307-godišnji savez sa Engleskom i postanu nezavisna nacija, na referendumu sa dalekosežnim posljedicama.

Za nezavisnost Škotske glasalo je 46 odsto birača a 54 procenta se izjasnilo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazala je anketa YouGov-a sprovedena na dan referenduma.

YouGov je kontaktirao Škote koje je ispitivao prethodnih dana i njegova anketa nema kredibilitet izlaznih. Prvi zvanični rezultati se očekuju sjutra ujutru između 4 i 6 po srednjeevropskom vremenu.

.

Birališta su zatvorena u 21 sat po lokalnom vremenu, od udaljenih planinskih oblasti i ostrva do gradskih jezgara, dok su ankete ukazivale da je narod gotovo jednako podijeljen povodom glasanja koje su s velikom pažnjom pratili britanski saveznici, investitori i nemirni regioni kod kuće i u inostranstvu.

Ankete uoči glasanja su davale neznatnu prednost "ne" taboru tj. onima koji se zalažu za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, čak 600.000 neopredijeljenih birača je do posljednjeg momenta držalo ključ u svojim rukama. Kako je odmicao dan, britanska valuta i vrijednost akcije su rasli na osnovu očekivanja da neće doći do otcjepljenja.

Posljednja anketa je pokazala da tabor "ne" ima 52 procenta a tabor "da" 48 odsto.

Teniska zvijezda Endi Marej je u posljednjem trenutku poslao poruku podrške nezavisnosti, tvitujujući "Učinimo to" nakon što je mjesecima ćutao o toj temi.

Mnogim ljudima je to bio izbor između "srca i glave" - da li emotivne težnje mogu nadjačati pragmatičnu zabrinutost povodom rizika i neizvjesnosti sa kojima bi se suočila nezavisna država.

"Čitav život sam ovo čekao", rekao je prvi glasač u sudu Vejverli u Edinburgu, biznismen koji se predstavio samo kao Ron. "Vrijeme je da raskinemo sa Engleskom. Da za nezavisnost".

Dok je on govorio, nekoliko radnika je užurbano prošlo vičući "Glasajte ne".

Na biralištima su se formirali redovi prije nego što su se otvorila vrata i očekivao se rekordan odziv. Na mnogim biračkim mjestima su bili raspoređeni policajci ali ništa nije ukazivalo da će biti bilo kakvih problema.

Protivnici nezavisnosti smatraju da bi otcjepljenje moglo usporiti ekonomski rast, pogoditi odbrambranu sposobnost Velike Britanije, ugroziti jedinstvo drugih država i pomjeriti ravnotežu u korist onih koji žele da Britanija izađe iz Evropske unije.

Pristalice nezavisnosti smatraju da su takvi strahovi pretjerani. Oni vide svijetlu budućnost nezavisne Škotske u Evropi, pravednije društvo i dobru odbranu te ekonomsku saradnju sa Londonom.

Ovo pitanje je podijelilo porodice i prijatelje ali i uvuklo zemlju od 5,3 miliona stanovnika u višemjesečnu raspravu.

Lideri obje strane su pozvali Škote da razmotre dugoročne posljedice glasanja "da" ili "ne" na pitanje "Da li bi Škotska trebalo da postane nezavisna država?"

Aleks Salmond, 59-godišnji nacionalistički lider, rekao je stotinama pristalica u Pertu na završnom mitingu:

"Sudbina Škotske mora biti u rukama Škotske...To je naša životna šansa i moramo je zgrabiti objema rukama".

Pokret za nezavisnost kaže da Škoti moraju imati mogućnost da biraju sopstvene lidere i donose svoje odluke a ne da trpe diktat Londona. Pristalice unije kažu da je Škotska prosperitetnija i sigurnija kao dio Ujedinjenog Kraljevstva i da su veze između naroda prejake da bi se kidale.

Salmond je rekao da bi kraljica Elizabeta trebalo da ostane kraljica Škota. Nije se uključivala u to pitanje, u skladu sa ustavom, ali je u nedjelju rekla da se nada da će Škoti izabrati "pažljivo".

Mogućnost rasparčavanja Ujedinjenog Kraljevstva, šeste po veličini ekonomije u svijetu i stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, navela je i građane i saveznike da se pitanju šta bi ostalo, dok su finansijeri u londonskom Sitiju upozorili na tržišnu pometnju.

Britanski političari, bankari i biznismeni su upozoravali na ekonomske probleme, otkaze i odliv kapitala ako Škoti odluče da se osamostale. I odbrana bi predstavljala veliko pitanje.

Sjedinjene Države su jasno poručile da se protive otcjepljenju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, njihovog glavnog saveznika u Evropi.

Evropski lideri su upozorili da bi nezavisna Škotska morala da se ponovo pridružuje Evropskoj uniji i da bi mogla naići na otpor. Španija je bila posebno glasna, strahujući da će katalonski i baskijski separatisti dobiti dodatnu inspiraciju.

Mnogi od onih koji su glasali za nezavisnost smatraju da je vladavina Londona napravila preveliki jaz između bogatih i siromašnih.

"Želim drugačiju Škotsku, socijalno pravednu Škotsku", kazala je Liza Klark nakon što je glasala za nezavisnost.

Salmond je iskoristio kombinaciju lukavog kalkulisanja i nacionalističke strasti da svoju kampanju dovede na korak od ostvarenja sna o nezavisnoj Škotskoj.

Suočen sa najvećom prijetnjom Ujedinjenom Kraljevstvu od otcjepljenja Irske prije skoro sto godina, britanski premijer Dejvid Kameron bi mogao ostati bez posla ako se Škotska otcijepi.

On je priznao da njegovio privilegovano englesko porijeklo i konzervativna politika znače da nije najbolja osoba da pridobije Škote, iako je uputio emotivni apel Škotskoj da ostane u britanskoj "porodici nacija".

Struktura Ujedinjenog Kraljevstva se mijenja u svakoj varijanti

Ukoliko birači izglasaju nezavisnost, Britanija i Škotska će se suočiti sa 18 mjeseci pregovora o tome kako da podijele naftu iz Sjevernog mora i šta da učine povodom članstva u EU.

Škotska je saopštila da će koristiti funtu nakon nezavisnosti, međutim London je odbacio mogućnost zvanične valutne unije, a Britanija će morati da odluči šta sa bazom za nuklearne podmornice u luci Klajd, koju Škoti žele da zatvore.

Salmond je optužio London da stoji iza kampanje poslovnih lidera sa ciljem da zastraše Škote nakon što su kompanije počev od naftnog giganta BP do finansijske grupe Standard lajf upozorile na rizike od nezavisnosti.

Kako bi oslabili Salmondove argumente za otcjepljenje, britanske vlasti su obećale da će Škotskoj garantovati visoki stepen državnog finansiranja i veću kontrolu nad finansijama.

Britanski lideri prihvataju da će bez obzira na ishod glasanja, struktura Ujedinjenog Kraljevstva morati da se promijeni, budući da će zbog većih ovlašćenja Škotskoj, birači u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj tražiti manje centralizovanu državu.

Pojedini trgovci valutom u Londonu su sinoć ostali budni cijelu moć kako bi na osnovu rezultata referenduma kupovali ili prodavali sterling.

Galerija

Bonus video: