Neophodne reforme za podsticaj investicija u EU

Ministri su na sastanku razmatrali predlog novoizabranog predsjednika EK, Žan-Klod Junker o 300 milijardi eura javnih i privatnih investicija za oživljavanje ekonomije
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2014. 08:47h

Ministri finansija država članica EU zadužili su Evropsku komisiju (EK) i Evropsku investicionu banku (EIB) da brzo pripreme izvještaj u kome će biti predlozi investicionih projekata sa konkretnim mjerama za oživljavanje posrnule evropske privrede.

Evropski ministri finansija dogovorili su se, tokom dvodnevnog sastanka u Milanu, da bi trebalo omogućiti povećanje privatnih investicija hitnim strukturnim reformama za oživljavanje posrnule evropske privrede, prenosi Capital.ba

Ministri su na sastanku razmatrali predlog novoizabranog predsjednika EK, Žan-Klod Junker o 300 milijardi eura javnih i privatnih investicija za oživljavanje ekonomije, ali je malo detalja izašlo u javnost.

„Master plan za rast privrede je više investicija, prije svega privatnih, ali i javnih kao katalizatora“, rekao je italijanski ministar finansija, Pjer Karlo Padoan, koji je predsjedavao sastankom.

On smatra da su hitno potrebne strukturne reforme za podsticanje investicija i stvaranje uslova za profit.

„Ministri su tražili od EK i EIB izvještaje o konkretnim mjerama koje bi podstakle investicije“, rekao je Padoan.

To je bio prvi sastanak ministara finansija EU otkako je predsjednik Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, predstavio strategiju za spas privrede eurozone, koja podrazumijeva veće stimulanse iz centralnih banaka, povećanje potrošnje država i reforme koje bi pogodovale poslovanju.

Potpredsjednik ECB, Vitor Konstansio, rekao je da ta institucija podržava fond od 300 milijardi EUR, navodeći da su investicije u eurozoni za 20 odsto niže nego 2007. godine.

Evropska privreda stagnira drugo tromjesečje zaredom, a, prema procjenama, ove godine će porasti manje od jedan odsto, dok nezaposlenost ostaje na bolnih 11,5 odsto.

Bonus video: