Švedska: Socijaldemokrate osvojile najviše glasova

Uoči izbora, analitičari su ocijenili da švedskoj političkoj sceni predstoji velika promjena, najveća tokom protekle decenije
0 komentar(a)
Sa birališta u Geteborgu, Foto: Reuters
Sa birališta u Geteborgu, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2014. 19:12h

Švedski opozicioni blok lijevog centra osvojio je, prema prvim podacima, najviše glasova na danas održanim parlamentarnim izborima - oko 44,8 odsto, ali je ostao bez apsolutne većine.

Blok predvođen socijaldemokratama - u koji ulaze i stranka Zelenih, Ljevičarska partija i Feministička inicijativa - osvojio je 44,8 odsto glasova, a njemu suprotstavljenoj alijansi desnog centra, koja je na vlasti bila posljednjih osam godina, pripalo je 39,7 odsto glasova, objavio je švedski javni servis SVT.

Antiimigraciona stranka Švedske demokrate osvojila je 10,5 odsto glasova.

Opozicioni blok mogla bi da ojača stranka Feministička inicijativa, kojoj je pripalo 4 odsto glasova, taman dovoljno za ulazak u parlament.

Uoči današnjih izbora, analitičari su ocijenili da švedskoj političkoj sceni predstoji velika promjena, najveća tokom protekle decenije, jer švedske socijaldemokrate imaju šansu da povrate vlast u zemlji, a kao favorit za budućeg premijera pomenut je Stefan Lefven, lider socijaldemokrata.

Bonus video: