Ministar odbrane: Članice NATO počele da šalju oružje Ukrajini

“Postigli smo dogovore iza zatvorenih vrata”, rekao je Heletej, koji je je naglasio da je Ukrajini potrebno naoružanje “koje će zaustaviti Putina”
6 komentar(a)
Valerij Heletej, Foto: Beta/AP
Valerij Heletej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.09.2014. 18:26h

Ukrajinski ministar odbrane saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare da su članice NATO počele da njegovoj zemlji šalju naoružanje.

Kako je rekao na konferenciji, Valerij Heletej je o isporuci naoružanja imao prilike da razgovara sa ministrima odbrane zemalja NATO na bilateralnim sastancima tokom samita NATO u Velsu 4-5. septembra.

Zvaničnici NATO su ranije saopštili da neće slati “smrtonosnu podršku” Ukrajini, ali da članice saveza to mogu.

Ranije ovog mjeseca, jedan visoki zvaničnik Ukrajine kazao je da je postignut dogovor da njegovoj nekoliko članica NATO pošalje podršku u vidu naoružanja i vojnih savjetnika. Četiri od pet spomenutih zemalja, među kojima su i SAD, negirale su to.

“Postigli smo dogovore iza zatvorenih vrata, bez medija, o naoružanju koje nam je trenutno potrebno”, rekao je Heletej, koji je je naglasio da je Ukrajini potrebno naoružanje “koje će zaustaviti Putina”.

“Nemam pravo da otkrivan ime nijedne od zemalja sa kojima smo postigli sporazum. Međutim, činjenica da je to oružje već na putu ka nama – to je apsolutno tačno, to vam zvanično mogu reći”.

Heletej je kazao da je 3.500 ruskih vojnika trenutno na ukrajinskoj teritoriji, dok još 25.000 čeka spremno na ruskoj strani granice, prenio je Rojters.

Moskva negira optužbe Kijeva i Zapada da je poslala trupe i tenkove u ističnu Ukrajinu kako bi podržala separatiste protiv ukrajinskih snaga u konfliktu u kom je do sada stradalo više od 3.000 ljudi.

Prekid vatre, koji su dogovorili izaslanici Ukrajine, Rusije, separatista i OEBS-a, na snazi je u Ukrajini od 3. septembra.

Uprkos sporadičnim aktima nasilja, prekid vatre se uglavnom poštuje.

Bonus video: