Mladi Rusi se iz Ukrajine vraćaju u kovčezima

Razlika između čečenskog rata 1990-ih i sada je što su ruske vlasti bolje u skrivanju informacija
57 pregleda 38 komentar(a)
Groblje Psovk, Foto: Reuters
Groblje Psovk, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2014. 11:03h

Jeleni Tumanovoj su prošlog mjeseca uručeni posmrtni ostaci njenog sina u kovčegu u porodičnoj kući u ruskoj oblasti Zapadna Volga. Anton Tumanov je imao 20 godina i služio je u ruskoj vojsci u čečenskoj oblasti Sjeverni Kavkaz.

Dokumenta koja su Tumanovoj data zajedno sa tijelom nameću više pitanja nego što daju odgovora - o tome kako je njen sin stradao i o poricanju ruske vlade da se njeni vojnici nalaze u Ukrajini, piše Rojters.

Podaci ne pokazuju gdje je Anton poginuo, rekao je aktivista za ljudska prava koji je razgovarao sa njegovom majkom.

"Medicinska dokumentacija pokazuje da ima povrede od šrapnela, da je iskrvario, ali nije naznačeno kako i gdje se to desilo", rekao je Sergej Krivenko, šef komisije za vojna pitanja pri ruskom predsjedničkom Savjetu za ljudska prava.

Zvanično, u Ukrajini nema ruskih vojnika. Međutim, Kijev tvrdi da su ruske snage u proteklih nekoliko nedjelja pomogle separatistima da preokrenu tok sukoba, gurnuvši ukrajinske snage nazad sa ruske granice i omogućivši separatistima da pristupe moru

Više od 10 vojnika iz jedinice Jeleninog sina reklo je Krivenku i Eli Poljakovoj, takođe iz Savjeta za ljudska prava, da je Anton poginuo 13. avgusta u okršaju blizu ukrajinskog grada Snižnje. U toj borbi je, rekli su vojnici, poginulo više od 100 ruskih vojnika iz 18. motorizovane brigade vojne jedinice 27777, stacionirane kod čečenske prijestonice.

Rolan (23), vojnik koji je služio sa Tumanovim, rekao je Rojtersu da je njegov drug umro na operacionom stolu pošto ga je pogodio šrapnel iz rakete.

Aktivisti za ljudska prava i vojni radnici kažu da je oko 15 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini, a da se njih na stotine nalazi u bolnici.

Ističući da je to što ruski vojnici ginu u ratu u kojem zvanično ne učestvuju problem za Rusiju, Rojters piše da se priča o povratku mladih vojnika u kovčezima počela širiti proteklih nekoliko nedjelja.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao ove nedjelje da je Rusija vratila većinu svojih trupa preko granice nakon proglašenja obustave vatre, ali je jedan oficir NATO ustvrdio da ona u Ukrajini i dalje ima hiljadu vojnika.

Ideja o totalnoj invaziji ruske vojske na istok Ukrajine je veoma nepopularna u Rusiji, piše britanska agencija, prenoseći podatke proruskog Fonda za javno mnjenje, prema kojem 57 odsto Rusa podržava separatiste u Donjecku i Lugansku, ali je samo pet odsto za invaziju.

Ruske vlasti rade na sistematskom gušenju prigovora aktivista za ljudska prava povodom stradanja vojnika, zastrašujući one koji osporavaju tvrdnje Kremlja da nema vojnike u Ukrajini. Krivenko i Poljakova su uputili ruskim istražiteljima peticiju 25. avgusta, tražeći objašnjenje za smrtne slučajeve u gradu Snižnje.

Još nisu dobili nikakav odgovor ali je Poljakovoj rečeno da je njena organizacija, koja postoji od 1991, označena kao „strani agent“.

Taj termin, koji je predsjednik Vladimir Putin uveo 2012. da razdvoji nevladine organizacije koje dobijaju stranu pomoć i učestvuju u političkim aktivnostima, ne povlači nikakve stvarne kaznene mjere, ali se često koristi za diskreditovanje kritičara Kremlja.

Poljakova kaže da je u zavadi da vlastima oko stava prema ruskoj aneksiji Krima. Vjeruje da su joj vlasti prilijepile etiketu „strani agent“ zbog peticije i intervjua za Rojters 28. avgusta, u kojem je prva optužila Moskvu da zataškava pogibije ruskih vojnika.

"To je sve povezano. To je samo bila posljednja kap,“ rekla je Poljakova.

Rolan, vojnik koji je bio sa Tumanovim u Snižnjem, kaže da se sredinom avgusta 10 dana borio u Ukrajini. Kada se vratio kući u Krasnodarsku oblast, komadanti su ponudili vojnicima da idu u Ukrajinu.

Mogli su da odbiju, ali su oni koji su pristali imali veliku podršku. Rolan je pošao zbog vojne zakletve i da bi zaštitio narod koji govori ruski od ukrajinskih snaga, koje u Rusiji rutinski označavaju kao fašiste.

"Želio sam da gurnem neonaciste i čiste fašiste duboko u unutrašnjost zemlje ili ih eliminišem kako bih rusofono stanovništvo oslobodio tog zla,“ rekao je.

Ukrajinsku granicu je prešao u kamionu bez registarskih tablica.

"Na ukrajinskoj strani granice, pobunjenici su nas sreli i vodili. Tamo zapravo nema granice, samo polje suncokreta".

Sergej Krivenko kaže da je to što Rusija ne priznaje da ima vojnike u Ukrajini dio dugotrajne tradicije skrivanja vojnih aktivnosti, kao u prvom ratu u Čečeniji, s tim što sada vlasti bolje blokiraju informacije koje im se ne sviđaju.

Stotine ranjenih vojnika, u bolnicama nema mjesta

Zvanično, u Ukrajini nema ruskih vojnika. Međutim, Kijev tvrdi da su ruske snage u proteklih nekoliko nedjelja pomogle separatistima da preokrenu tok sukoba, gurnuvši ukrajinske snage nazad sa ruske granice i omogućivši separatistima da pristupe moru.

Jedan vojni ljekar je rekao Rojtersu da su stotine ruskih vojnika ranjene u sukobima na istoku Ukrajine i da se sada nalaze u vojnim bolnicama u Moskvi, Sankt Peterburgu i Rostovu, koji se graniči sa Ukrajinom.

Jedan ruski političar je rekao da je žestoko pretučen nakon što je objavio vijest o misterioznoj sahrani dvojice vojnika koji su poginuli boreći se u Ukrajini

Sergej Kozlov iz Moskve je rekao da je njegov sinovac Nikolaj, paravojnik stacioniran u Uljanovsku, poslat u Ukrajinu 24. avgusta. Pogodila ga je granata pošto je prešao granicu i ostao je bez noge, rekao je Kozlov.

"Operisan je u Rostovu a potom je doveden u Moskvu jer tamo više nije bilo mjesta. Međutim, ni sada nema mjesta u bolnicama u Moskvi i Sankt Peterburgu jer su pune ljudi ranjenih u Ukrajini", rekao je Kozlov Rojtersu preko telefona.

Moskovski taksista Vitalij je bijesan što je njegov 20-godišnji sin poslat u Ukrajinu da se bori na strani pobunjenika.

"Ilegalno su ga poslali da se bori za pobunjenike prije dvije nedjelje. Kaže da će se vratiti 20. novembra. Brojim dane".

Vitalij kaže da je vojska pokušala da primora njegovog sina, koji služi obavezni vojni rok, da promijeni status u vojnika po ugovoru, što bi mu legalno omogućilo da služi u inostranstvu. Mladić je odbio da potpiše ali je svakako poslat u Ukrajinu.

"Obukli su ga kao pobunjenika kako niko ne bi znao da je ruski vojnik i pošao je,“ rekao je Vitalij.

Informacije se šire uprkos taktikama zastrašivanja

Jedan ruski političar je rekao da je žestoko pretučen nakon što je objavio vijest o misterioznoj sahrani dvojice vojnika koji su poginuli boreći se u Ukrajini.

"Sada imamo slabije civilno društvo. Čitav sistem je zatvoren. U zatvorenom sistemu, ono što se dešava pokriva čitav sistem, istražitelje, doktore", rekla je Pojakova.

Advokat Vitalij Čerkasov, kaže da vlast koristi prijetnje i administrativne kazne – poput statusa „strani agent“ - da ućutka ljude. Međutim, informacija se šire uprkos takvom pritisku.

Julija Ganijeva (22), je 4. septembra primila telefonski poziv od anonimnog zvaničnika, koji ju je obavijestio o smrti njenog vjerenika Alekseja Zasova (22), koji je služio vojsku u Uljanovsku.

"Zvanično su rekli da je poginuo na ruskoj teritoriji, ali je istina da je ubijen u Ukrajini", rekla je.

"Stupila sam u kontakt sa vojnicima koji su služili s njim. Rekli su mi da je ubijen u Ukrajini".

Bonus video: