Luksuzne navike mitropolita Vladimira

Mitropolit ne živi u zvaničnoj rezidenciji ili u stanu u Kišinjevu, nego u luksuznoj vili
180 pregleda 10 komentar(a)
mitropolit Vladimir, Foto: Rfel.org
mitropolit Vladimir, Foto: Rfel.org
Ažurirano: 14.09.2014. 08:45h

Redakcija moldavskog lista "Ziarul de Garda" tvrdi da je dobila prijetnje nakon objavljivanja dva skandalozna izvještaja o imovini i ličnom životu poglavara Moldavske pravoslavne crkve.

Nedjeljnik iz Kišinjeva je saopštio da je 11. septembra dobio telefonske prijetnje nakon objavljivanja fotografija Vladimira, mitropolita kišinjevskog i sve Moldavije, na odmoru u Turskoj sa izvjesnom Neli Tkačiuk, piše Radio Slobodna Evropa (RFE/RL).

Prema istraživanju kojim se list bavio, Vladimir ne živi u svojoj zvaničnoj rezidenciji ili u stanu u Kišinjevu, nego u luksuznoj vili u naselju Bostanči nadomak prijestonice. List je takođe objavio da je, prema zvaničnim podacima, vila u vlasništvu 47-godišnje Tkačiuk.

Komšije sa kojima su razgovarali novinari „Ziarul de Garde“ su potvrdile da mitropolit i plavuša često dolaze u vilu, okruženu visokim zidovima. Nelina stranica na sajtu ruskog društvenog medija Odnoklasniki sadrži brojne fotografije na kojoj su ona i Vladimir, objavio je nedjeljnik.

Objavljeno je nekoliko fotografija sa njihovog odmora u turskom ljetovalištu Kemer 2012. Profil na sajtu Odnoklasniki je nakon toga uklonjen. Kišinjevski list takođe navodi da Tkačiuk ima dva stana u prijestonici i firmu Alfa-Nord za pružanje lične bezbjednosti i usluga privatnih detektiva.

"Ziarul de Garda" tvrdi da, uprkos upornom pozivanju preko telefona, nije uspio da dobije bilo kakvu reakciju od Tkačiuk, mitropolita Vladimira ili Moldavske pravoslavne crkve. Međutim, nekoliko sati nakon objavljivanja priče 11. septembra, list je primio telefonski poziv od muškarca koji se predstavio kao Ruslan Ibrahimov, sa broja firme Alfa-Nord.

Redakcija je snimila 14-minutni razgovor sa Ibrahimovim, koji tvrdi da je Tkačuik njegova supruga i da će se pozabaviti listom "prema čečenskom zakonu", rekla je Alina Radu, generalna direktorka "Ziarul de Garde". Nije uputio nikakve fizičke prijetnje ali je nekoliko puta ponovio frazu "čečenski zakon" i dodao da "neće dozvoliti da to prođe tako".

List je sa prijetnjom upoznao policiju, koja je započela istragu, piše RFE/RL.

Mitropolita Kišinjeva i sve Moldavije imenuje patrijarh Moskve i cijele Rusije. Vladimira je imenovao tadašnji patrijarh Aleksej II u decembtru 1992. RFE/RL navodi da Vladimiru, kao pravoslavnom svešteniku, nije dozvoljeno da se ženi i da se zakleo na celibat.

"Ziarul de Garde" je 4. septembra objavio službene podatke koji pokazuju da je Vladimir, čije je svetovno ime Nikolae Kantarean, upisan kao osnivač i menažder najmanje dvije privatne kompanije.

Bonus video: