Počeli parlamentarni izbori u Švedskoj

0 komentar(a)
Parlamentarni izbori u Švedskoj, Foto: Reuters
Parlamentarni izbori u Švedskoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2014. 07:42h

U Švedskoj su jutros otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore na kojima se očekuje pobjeda socijaldemokrata i napredak krajnje desnice.

Biračka mjesta se zatvaraju u 20 sati, ali institut za ispitivanje javnog mnijenja očekuje da će prve procjene imati četiri sata prije zatvaranja.

Koaliciju desnog centra premijera Fredrika Reinfeldta trebalo bi da smijeni opoziciona koalicija koju predvode socijaldemokrate Stefana Lofvena.

Ankete međutim predviđaju da ni desnica ni ljevica neće osvojiti većinu potrebnu za formiranje stabilne vlade pa će biti neophodno formiranje koalicija.

Četiri godine nakon istorijskog ulaska u parlament Demokrati Švedske (krajnja desnica) mogli bi da postanu treća snaga u zemlji.

Nakon izbora, ako pobijedi opozicija, trebao bi slijediti dug proces pregovora za formiranje vlade socijaldemokrata i druge dvije stranke, Zelenih i Stranke ljevice koje nisu jasno naznačile žele li da učestvuju u vladi.

Tokom osmogodišnje Reinfeldtove vladavine vlada je smanjila poreze za oko 18 milijardi dolara i znatno smanjila finansiranje javnih usluga koje su u osnovi slavne švedske "države blagostanja".

Smanjen je i poreski teret na oko 45 odsto BDP-a. Ipak, uprkos oporavku od globalne finansijske krize boljem od većine drugih država, švedski glasači sve su zabrinutiji zbog loših obrazovnih standarda i sve veće uloge privatnog sektora u upravljanju zdravstvenim sistemom.

Uz visoku nezaposlenost mladih i opšti utisak da je vlada nakon osam godina na vlasti izgubila polet, čini se da birači žele promjene, prenosi hrvatski Index.

Bonus video: