Flamanci ne žure sa secesijom

Napetost između Flamanaca, koji žive na razvijenom sjeveru Belgije i govore holandski, i siromašnijih frankofonskih Valonaca na jugu traje već decenijama, ali Belgija uprkos tome opstaje
1 komentar(a)
De Vevr, Foto: Reuters
De Vevr, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2014. 11:32h

Uprkos snažnom separatističkom pokretu, Flamanci zasad ne pokazuju namjeru da krenu za primerom Škotske i zatraže da se otcijepe od Belgije, primjećuju analitičari.

Iako je nacionalistički Novi flamanski savez (NVA), predvođen harizmatičnim Bartom De Vevrom, osvojio ubjedljivu većinu glasova na majskim izborima u Belgiji, Flamanci čekaju ishod škotskog referenduma.

"Ako škotski nacionalisti ostvare dobar rezultat na referendumu, baza NVA bi mogla da zatraži da se Flandrija povede za njima”, kaže za agenciju AFP politikolog Dejv Sinardet.

De Vevr se, međutim, zalaže za umjereniji pristup i prije svega pokušava da izdejstvuje finansijsko osamostaljenje od savezne vlade u Briselu.

Ta vlada je još tehnička, jer NVA ni pet mjeseci poslije izbora nije postigla dogovor sa valonskim partijama o formiranju koalicije, a manje stranke nemaju parlamentarnu većinu.

Napetost između Flamanaca, koji žive na razvijenom sjeveru Belgije i govore holandski, i siromašnijih frankofonskih Valonaca na jugu traje već decenijama, ali Belgija uprkos tome opstaje.

“Nema mnogo apetita za finansijsku neizvjesnost koju nosi separatistička avantura”, konstatovao je u nedavnom uvodniku vodeći list na flamanskom "De Morgen".

Analitičari, međutim, upozoravaju da bi, ukoliko De Vevr uspije da nametne cijeloj Belgiji stroge mjere štednje za koje se zalaže, to moglo da podstakne separatizam kod Valonaca, koji na izborima uglavnom glasaju za socijaliste.

“Ako se u Belgiji uvede tačerizam, Valonci bi mogli da glasaju za nezavisnost”, kaže flamanski politikolog Bart Madens, a prenosi AFP

Bonus video: