Falsifikovano vino - najveća prevara ikad u Italiji

Konzorcijum vina Brunelo di Montalčino, kao i region Toskane najavili su da će podnijeti tužbu
7 komentar(a)
Flaša vina, vino, Foto: Shutterstock
Flaša vina, vino, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2014. 16:14h

Italijanska policija spriječila je da se na tržištu nađe oko 220.000 flaša falsifikovanog vina nagrađivanog toskanskog brenda Brunelo di Montalčino, a istražitelji danas navode da je to najveća prevara ikad izvedena u oblasti prehrambene industrije.

Policija Sijene objasnila je danas da je jedan priznati stručnjak za vina, pošto je nabavio lažne etikete, uspio da proda zalihu vina slabijeg kvaliteta proizvođačima kompanije Brunelo di Montalčino.

"Ovo je najveća prevara ikad izvedena u sektoru poljoprivrede", rekao je šef policije Luka Albertario.

Vino je i dalje bilo u buradima kada je prevara otkrivena, ali da je već bilo presipano, "prave flaše lažnog Brunela mogle su da se nađu na stolovima polovine restorana u svijetu".

Vrijednost 160.000 litara "falsifikovanog" vina moglo je da bude prodato u vrijednosti od pet miliona eura. Vodeći istragu o poslovanju tog sumnjivog proizvođača, policija je otkrila prevaru čija je meta bilo više desetina vinskih podruma između 2011. i 2013. godine. Taj proizvođač optužen je i da je pokušao da ukrade 350.000 eura sa bankarskog računa jedne od svojih žrtava.

Za sada je predmet istrage samo taj enolog, ali policija istražuje da li je on imao saučesnike među proizvođačima vina, kao i među prodavcima.

Konzorcijum vina Brunelo di Montalčino, kao i region Toskane najavili su da će podnijeti tužbu.

Prema zvaničnim podacima, 70 odsto vina Brunelo izvozi se u inostranstvo, prije svega u SAD.

Bonus video: