Ime direktorata malo izmijenjeno: Han je komesar za susjedsku politku i pregovore o pridruživanju

Austrijski političar će na tom mjestu naslijediti Štefana Filea, ali u nazivu njegovog portfelja neće biti riječi "proširenje"
98 pregleda 0 komentar(a)
Johane Han, Foto: Wikipedia
Johane Han, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 10.09.2014. 11:44h

Austrijanac Johanes Han će u novom sastavu Evropske komisije zamijeniti dosadašnjeg komesara za proširenje Štefana Filea, saopštio je danas novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Han će biti Evropski komesar za susjedsku politku i pregovore o pridruživanju a dužnost će preuzeti 1. novembra, nakon što imenovanje potvrdi Evropski parlament.

Uprkos najavima da će iz naziva direktorata biti izbačena riječ "proširenje", portfelj je samo neznatno promijenio ime, pa će sada puni naziv biti "Direktorat za susjedsku politiku i pregovore o pridruživanju"

Han je doktor filozofije i iskusan političar i funkcioner koji je u austrijskoj vladi vodio dva resora, a u Evropskoj uniji bio komesar za regionalnu politiku.

Bio je među prvim funkcionerima EU koji su posetili Srbiju posle poplava u maju.

Austrijska vlada formalno ga je nominovala za drugi mandat za evropskog komesara iz te zemlje početkom jula.

Funkciju komesara za regionalnu politiku obavljao je od 2010. godine.

Prije imenovanja na evropske funkcije, tri godine je bio ministar nauke u austrijskoj vladi i jednu godinu ministar pravosuđa.

Član je austrijske Narodne partije (OVP).

Han je aktivno podržavao Jadransko-jonsku inicijativu, a bio je među prvim funkcionerima EU koji su posjetili Srbiju i BiH nakon katastrofalnih poplava maja ove godine.

Krajem tog mjeseca je boravio u Srbiji, razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima i obišao područja pogođena poplavama.

U EK je bio zadužen i za Fond solidarnosti i obišao je tada Obrenovac, Termoelektranu "Nikola Tesla" i Šabac. Prethodno je u Briselu izjavio da će Srbija za otklanjanje štete od poplava dobiti pomoć Evropske unije potpuno ravnopravno kao da je već članica Unije.

Bonus video: