Turska neće kinesko oružje: Erdogan poništio tender

Turska je prije dolaska Erdogana na mjesto šefa države dogovorila isporuku oružja sa Kinom, međutim
1 komentar(a)
Čak Hejgel, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Čak Hejgel, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2014. 17:04h

Novi predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan suočava se sa prvim problemima, na veoma nezgodnom polju raketnog naoružanja.

Turska je prije dolaska Erdogana na mjesto šefa države dogovorila isporuku oružja sa Kinom, međutim, novi predsjednik je odlučio da poništi rezultate tendera na kojoj su Kinezi dobili posao, te da krene u pregovore sa Francuskom.

“Posao koji je kineska kompanija dogovorila sa Turskom je regularan u našem svijetu, a vjerujemo da će turska strana donijeti pravu odluku, odluku koja će biti u skladu sa njihovim interesima“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

Na tenderu održanom prošle godine kineska kompanija CPMIEC je ponudom od 3,4 milijardi dolara dobila pravo isporuke oružja, a iza nje je ostala francusko-italijanska korporacija Eurosam, kojom upravljaju MBDA i Tales.

Odluka Erdogana da promijeni dobavljača oružja može se lako povezati sa posjetom američkog sekretara odbrane Čaka Hejgela, koji je nedavno istakao da se Kina i Rusija značajno približavaju Sjedinjenim Američkim Državama po tehnologiji naoružanja.

Bonus video: