Kameron, Kleg i Miliband putuju u Škotsku: Hoće da razgovaraju s građanima

Oni zbog posjete Škotskoj sjutra neće prisustvovati nedjeljnom propitivanju ministara u parlamentu
4 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2014. 14:02h

Britanski premijer Dejvid Kameron, njegov saveznik iz redova liberalnih demokrata Nik Kleg i lider opozicije Ed Miliband sjutra zajedno idu u Škotsku.

Posjeta se dešava uoči referenduma o nezavisnosti 18. septembra.

"Ima mnogo stvari koje nas dijele, ali ima jedna oko koje se strasno slažemo: Velika Britanija je bolja zajedno. Zato smo se dogovorili da je pravo mjesto za nas da sjutra budemo u Škotskoj", navodi se u zajedičkom saopštenju trojice političara.

"Želimo da čujemo i razgovaramo sa glasačima o ogromnom izboru s kojim su suočeni. Naša poruka stanovništvu Škotske biće jednostavna: "Želimo da ostanete", navedeno je u saopštenju trojice vodećih britanskih političara.

Oni zbog posjete Škotskoj sjutra neće prisustvovati nedjeljnom propitivanju ministara u parlamentu.

Kameron, Kleg i Miliband žele, kako navode, da razgovaraju sa biračima o velikom izboru koji je pred njima.

Agencija Rojters prenijela je da britanski premijer danas "preklinje" Škote da ne glasaju za nezavisnost na referendumu iduće sedmice, uz obećanje da će učiniti sve što može da održi zajedno Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kameron hoće da sluša i razgovara s ljudima

Kameron je istakao da ostatak Ujedinjenog Kraljevstva želi da Škoti ostanu. "Učiniću sve što mogu" da ih ubijedim da ostanu.

"Pravo mjesto gdje treba da budem nije Vestminster (na sjednici posvećenoj) pitanjima premijeru, već Škotska da bi saslušao ljude, da bi razgovorao s ljudima", dodao je Kameron.

"Na kraju, na Škotima je da odluče, ali želim da im kažem da znaju da ostatak Ujedinjenog Kraljevstva - i ja kao premijer - želimo da ostanu", istakao je Kameron.

Kraljica Elizabeta II je nezvanično neutralna u vezi tog pitanja, ali mediji izvještavaju da je ona privatno "prestravljena" mogućnošću prekida Unije, koja traja više od 300 godina.

Britanska vlada je za danas najavila i novi plan o proširenju autonomije Škotske, deset dana prije održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske.

Vlada planira da Škotskoj, koja već ima skupštinu i vladu, dodijeli veću autonomiju u oblastima budžeta, poreza i potrošnje.

Prema posljednjim anketama, za nezavisnost Škotske bi glasalo 51 odsto građana, a protiv 49 odsto.

Bonus video: