Nove spekulacije oko Fileovog nasljednika

U Ševčovičevom kabinetu je povodom tvrdnji da će mu pripasti resor politike susjedstva rečeno da je riječ o neosnovanim spekulacijama
0 komentar(a)
Šefčovič, Foto: Twitter
Šefčovič, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.09.2014. 12:19h

Resor politike susjedstva, koji će obuhvatiti i proširenje EU, pripašće slovačkom komesaru Marošu Šefčoviču, piše EurAktiv Češka pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji.

U evropskim diplomatskim izvorima juče je rečeno da će komesar za susjedstvo EU, koji će biti zadužen i za politiku partnerstva s istočnim zemljama, kao i proširenje, biti Austrijanac Johanes Han.

Izvori EurAktiva Češke navode, međutim, da će politika proširenja u narednoj Komisiji ostati u nadležnosti neke od novijih članice EU, i da će za nju biti zadužen Ševčovič koji je sada komesar za adminstraciju i međuinstitucionalna pitanja.

U sadašnjoj Evropskoj komisiji za politiku proširenja je nadležan češki diplomata Štefan File. U Ševčovičevom kabinetu je povodom tvrdnji da će mu pripasti resor politike susjedstva, slovačkom EurAktivu rečeno da je riječ o neosnovanim spekulacijama.

Po nezvaničnom, internom dokumentu iz Evropske komisije od 2. septembra, u koji je uvid imao briselski EurAktiv, u narednom sastavu Komisije neće biti komesara za proširenje, već će postojati komesar za politiku susjedstva.

Taj resor bi, kako se navodi u tom dokumentu, trebalo da pripadne Austrijancu Johanesu Hanu što su ranije za agenciju Beta potvrdili i neki evropski diplomatski izvori. Ukidanje mjesta komesara koji bi se bavio isključivo proširenjem naišlo je na kritike, a švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocijenio je da je to "bjekstvo od odgovornosti".

Izostavljanje proširenja iz naziva resora susjedstva ne predstavlja nikakvu suštinsku promjenu, neće biti nikakvih dramatičnih promjena u organizacionoj strukturi, a nadležnosti će vjerovatno ostati slične, rekli su izvori u Briselu.

"Proširenje je smišljeno kao najviši stupanj politike susjedstva", rekli su ti izvori i dodali da ostaje još da se utvrdi odnos komesara za susjedstvo i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Podsjeća se i da su tri zemlje obuhvaćene politikom susjedstva - Ukrajina, Moldavija i Gruzija, tražile "konkretnu evropsku perspektivu" - odnosno da jednog dana mogu da postanu članice EU.

Po internom dokumentu Komisije od 2. septembra, Ševčoviču bi trebalo da pripadne resor razvoja, što bi bio korak nazad za Slovačku koja je željela značajniju ekonomsku i političku funkciju, i da zadrži mjesto potpredsjednika Komisije.

Slovački premijer Robert Fico je nedavno nagovijestio da bi slovački kandidat za komesdara mogao da dobije bolju funkciju u Komisiji. Fico je za slovačku novinsku agenciju TASR rekao da je Šefčovičeva "pozicija toliko jaka u smislu njegove ličnosti i stavova", da bi bilo prirodno da ga predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker želi kraj sebe.

Nije jasno koji bi resor, po tom scenariju, pripao Hanu.

Evropska komisija je juče saopštila da je usvojena lista kandidata za komesare - po jednog iz svake članice EU, a Junker bi trebalo da sjutra saopšti sastav nove Komisije sa podjelom resora.

Bonus video: