Njemačka razbija "šerijatske patrole", među uhapšenima jedan s Kosova

Portparolka Državnog tužilaštva u Minhenu rekla je da se protiv muškarca sa Kosova u Njemačkoj vodio istražni postupak zbog agitacije za džihad-ratnike
1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.09.2014. 11:23h

Njemačka policija je na granici prema Austriji, pri rutinskoj kontroli, otkrila dvojicu osumnjičenih salafista, od kojih je jedan porijeklom sa Kosova, prenose danas njemački mediji, navodeći da su muškarci uhapšeni 2. septembra u blizini prelaza Simbah.

Portparolka Državnog tužilaštva u Minhenu rekla je da se protiv 24-godišnjeg muškarca sa Kosova u Njemačkoj vodio istražni postupak zbog agitacije za džihad-ratnike.

Za uhapšene se kaže da su putovali u pravcu Salcbrurga i da im je plan bio odlazak, najvjerovatnije, na Bliski istok.

Za drugog muškarca, 21-godišnjeg Turčina kaže se da, izgleda, pripada džihad-ratnicima u Siriji ili Iraku i da mu je, zbog njegovih aktivnosti, bilo zabranjeno da napušta Njemačku.

Veliko medijsko interesovanje ovih dana izazvala je pojava "šerijatske policije" na ulicama Vupertala, danas jednog od najsiromašnijih njemačkih gradova, a nekada moćnog industrijskog centra.

"Prste dalje" od droge, od alkohola, igara na sreću ili prostitutki, riječi su koje bi mladići u narandzaštim prslucima "šerijatske policije" uz dodir po ramenu upućivali prolaznicima Vupertala, grada Fridriha Enegelsa, jednog od tvoraca naučnog socijalizma koji je, osim radničke klase, volio i dobro vino i jastoge.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mazijer rekao je da "ššerijatski zakon nece biti tolerisan u Njemačkoj".

U Njemačkoj, kako pokazuju podaci nadležnih sigurnosnih službi, raste broj salafista i 2011. godine bilo je oko 3.800, a lane 4.500.

Radikalni salafisti su prije par godina u pjesačkim zonama velikih njemačkih gradova i u prestonici Berlinu besplatno dijelili Kuran, što je naišlo na kritike i upozorenja da je riječ o opasnoj propagandi ekstremističke ideologije.

"Radi se o salafističkoj propagandi i regrutovanju pripadnika. Kuran je tu samo instrument", komentarisali su njemački eksperti akciju podjele Kurana.

Kada je riječ o salafistima, koje je simpatisao, kako piše štampa, i kosovski Albanac Arid Uka, koji je prije nekoliko godina na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, a drugu dvojicu teško ranio, oni su, zapravo, kažu eksperti, zagovornici vraćanja na izvorni islam.

Salafisti tvrde da upravo njihova uvjerenja predstavljaju onaj izvorni i čisti islam, koji su praktikovale prve tri generacije muslimana. Posebno ističu da oni najdosljednije slijede islamski monoteizam (tovhid).

Salafisti je naziv koji se danas najčešće koristi i za vahabite, kako u Saudijskoj Arabiji, tako i u drugim zemljama.

U svijetu se, kako kažu eksperti za pitanje islama, salafisti obično međusobno dijele u vezi sa pitanjem da li je dozvoljeno korišćaenje sile kako bi otpadnici, nevjernici i inovernici bili preobraženi u islam ili kako bi sljedbenici drugih islamskih učenja bili vraćeni na izvorni islam.

Ova islamska fundamentalistička grupa angažuje i teroriste samoubice, kažu eksperti.

Bonus video: