Potvrđeno: Oboreni malezijski avion pogodili geleri rakete

Holandski vještaci, kako su i najavili, nisu naveli ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću
12 komentar(a)
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2014. 10:14h

Malezijski avion oboren sredinom jula na istoku Ukrajine pogođen je u letu "velikim brojem projektla izuzetne brzine", što je izlomilo letjelicu na komade, navodi se danas u prvom zvaničnom izvještaju holandskih vještaka o toj nesreći.

"Let MH17 boinga 777-200 Malezija erlajnsa raspao se u letu, vjerovatno zbog strukturalnih oštećenja koje je izazvao veliki broj projektila velike snage koji su spolja pogodili letjelicu", naveo je holandski Istražni biro za bezbjednosti, zadužen za istragu pada tog aviona.

Holandski vještaci, kako su i najavili, nisu naveli ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću.

Boing 777 Malezija erlajsa oboren je 17. jula iznad oblasti koju su na istoku Ukrajine držale proruske snage. U nesreći je stradalo svih 298 putnika i članova posade.

Konačni izvještaj očekuje se u roku od godinu dana od nesreće.

"Preliminarni rezultati istrage ukazuju da je razlog pada aviona došao spolja. Biće potrebna dodatna istraga kako bi se s većom preciznošću utvrdio uzrok nesreće. Odbor za bezbjednost vjeruje da će dodatni dokazi biti dostupni istražiteljima u predstojećem periodu", rekao je šef tog odbora Tjibe Justra.

Zbog sukoba na terenu, istražitelji nisu posjetili mjesto pada aviona, već su proučavali fotografije, zapise rada i "crnih kutija" - registratora podataka o letu i radu ključnih uređaja aviona i registratora razgovora u pilotskoj kabini, koji nisu pokazali da je bilo bilo kakvi tehničkih problema, niti vanredne situacije.

"Forenzička istraga će biti sprovedena ukoliko olupina bude mogla da se izmjesti" iz područja sukoba u Ukrajini, objašnjava se u izvještaju.

Bonus video: