Vals: Ekstremna desnica na vratima moći u Francuskoj

Vals je izrazio zabrinutost zbog rezultata istraživanja javnog mnenja prema kojima je liderka Nacionalnog fronta favorit na predsjedničkim izborima 2017.
1 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2014. 19:13h

Marin le Pen i ekstremna desnica "na vratima su moći" u Francuskoj, upozorio je danas francuski premijer Manuel Vals, javno iznoseći svoju zabrinutost zbog rezultata istraživanja javnog mnenja prema kojima je liderka Nacionalnog fronta favorit na predsjedničkim izborima 2017. godine.

Vals je to rekao u obraćanju na skupu promovisanja jačanja jedinstva evropske ljevice održanom u Bolonji.

"Moramo da djelujemo drugačije i govorimo drugačije. Da bi nas slušali i da bi nas čuli. Znamo kakva bi bila užasna cijena našeg poraza. U Francuskoj, ekstremna desnica Marin le Pen je na vratima moći", rekao je Vals na manifestaciji "Festa del unita".

"A ja, kao čovjek ljevice, nikada ne bih mogao da se predam pred tim. Jer bi najslabiji bili oni koji bi prvi patili. I time bi Evropi bio zadat užasan udarac, možda kobni", kazao je on u obraćanju okupljenima.

Upitan o eventualnom raspuštanju francuskog parlamenta zbog političke krize u Francuskoj, premijer je pozvao "sve na najveću odgovornost" kako bi se izbjegla "institucionalna kriza".

Bonus video: