O statusu "republika" Donjecka i Luganska za nedjelju dana

"Tema tog sastanka biće uvođenje specijalnog ili nekog drugog dogovorenog statusa. Ako to ne bude prihvaćeno, onda sporazum o primirju neće imati nikakvu vrijednost", rekao je Zaharčenko
1 komentar(a)
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Beta/AP
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.09.2014. 18:20h

O specijalnom statusu oblasti koje kontrolišu separatisti u Ukrajini razgovaraće kroz nedjelju dana u Minsku predstavnici Kijeva, Moskve i pobunjenika, uz OEBS.

To je danas izjavio premijer samoporoglašene "Republike Donjeck", Aleksandar Zaharčenko.

"Tema tog sastanka biće uvođenje specijalnog ili nekog drugog dogovorenog statusa. Ako to ne bude prihvaćeno, onda sporazum o primirju neće imati nikakvu vrijednost", rekao je Zaharčenko za ruski radio Komersant FM.

On je rekao i da bi "želio da se u sporazum doda i trenutno priznavanje nezavisnosti" oblasti na istoku koje kontrolišu proruski separatisti. "Ako smo nezavisni, Rusija će biti naš glavni partner", ukazao je on.

Sporazum o primirju na istoku Ukrajine sklopili su u petak u Minsku predstavnici kontakt grupe - Rusije, Ukrajine, proruskih separatista i OEBS-a.

"Dogovorili smo se za sada da se sastanemo ponovo kroz sedam ili osam dana, Ukrajinci će predstaviti svoje zahtjeve", rekao je Zaharčenko i dodao da bi taj sastanak trebalo da se održi u "proširenom formatu".

Učestvovaće, kako je rekao, predstavnici separatista Aleksej Karijakin, "predsednik Vrhovnog savjeta republike Lugansk" i Andrej Purguin, vicepremijer samoproglašene "Republike Donjeck".

Bonus video: