Većina za nezavisnost Škotske, Britanija obećava veću autonomiju

Britanski ministar finansija rekao je da je u planu da se Škotskoj da veća autonomija u pogledu poreza, potrošnje i socijalnih davanja
78 pregleda 0 komentar(a)
Škotska zastava, Foto: Shutterstock
Škotska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.09.2014. 14:35h

Samo 11 dana prije održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske danas objavljeni rezultati najnovije ankete pokazali su da je prvi put većina stanovnika Škotske za nezavisnost od Velike Britanije,

U ispitivanju koje je objavio “Sunday Times”, 51 odsto anketiranih je bilo za nezavisnost, a 49 protiv, ne uzimajući u obzir neodlučne birače.

Iako je vođstvo od dva procenta u okviru statističke greške, rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja značajno povećavaju šanse Škotske nacionalne partije (SNP) na referendumu 18. septembra.

"Sunday Times" je, takođe, objavio da je kraljica Elizabeta II postala veoma zabrinuta zbog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je zbog toga tražila da je svakodnevno obavještavaju o razvoju situacije.

Britanska vlada saopštila je da je spremna da obeća niz novih ovlašćenja Škotskoj, ukoliko na referendumu o nezavisnosti 18. septembra Škoti odluče da ostanu u sastavu Velike Britanije.

Britanski ministar finansija, Džordž Ozborn, rekao je da će planovi biti objavljeni u narednim danima, i da je u planu da se Škotskoj da veća autonomiju u pogledu poreza, potrošnje i socijalnih davanja.

"Vidjećete, u narednih nekoliko dana, plan akcije je da se daju veća ovlašćenja Škotskoj. Onda će Škotska imati najbolje od oba 'svijeta'. Oni će, istovremeno izbjeći rizik odvajanja, ali će imati veću kontrolu nad svojom sudbinom što je, kako mislim, ono što mnogi Škoti žele da imaju", rekao je Ozborn, prenosi Rojters.

On je naveo pružanje većih ovlasćenja Škotskoj vezano za poresku politiku, mnogo veću fiskalnu autonomiju, veću kontrolu nad javnim rashodima, više kontrole nad stopom izdvajanja za socijalna davanja i niz drugih mjera.

Prema njegovim riječima, planirane mjere Londona u korist Edinburga bile bi rezultat dogovora sve tri glavne partije u britanskom parlamentu, i bile bi primijenjene "onog momenta čim bi čuli 'ne' na prestojećem referendumu".

Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni događaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u međunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AFP.

Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem “trajdent” za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kaže SNP, u slučaju nezavisnosti morao biti izmješten iz Škotske do 2020. godine.

Bonus video: