Mogerini se neće kandidovati za novi mandat 2019.

Ona je postala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost 2014. u Evropskoj komisiji čiji je predsjednik Žan-Klod Junker, kojem takođe ističe mandat u oktobru naredne godine
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.09.2018. 16:36h

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da se neće kandidovati za novi mandat 2019. godine.

Bivša italijanska ministarka spoljnih poslova, koja je bila uključena u pregovore s Iranom o nuklearnom programu, izjavila je da želi da "ostavi kuću urednu" svom nasljedniku poslije mandata koji ističe u oktobru 2019, kao i ostalim zvaničnicima u Evropskoj komisiji.

"Imamo još mnogo toga da uradimo ove godine. Najprije treba da očuvamo ono što smo do sada postigli", rekla je ona otvarajući godišnju konferenciju ambasadora pri Evropskoj uniji u Briselu.

Federika Mogerini iz Demokratske stranke u Italiji, postala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost 2014. godine u Evropskoj komisiji čiji je predsjednik Žan-Klod Junker, kojem takođe ističe mandat u oktobru 2019. godine.

Mogerini ulaže napore za opstanak nuklearnog sporazuma Irana poslije američkog istupanja, a od dolaska na funckiju nadgleda razne inicijative saradnje o jačanju autonomije EU u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Evropski komesari nemaju ograničene mandate, ali je posljednjih godina običaj da se odlazeći komesar ne kandiduje za novi mandat.

Bonus video: