Poštuje se primirje u Ukrajini, bilo problema na početku

0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2014. 11:35h

Sporazum o primirju u Ukrajini, između Kijeva i proruskih separatista, poštuje se, javila je jutros agencija AFP.

Sporazum je sklopljen u Minsku, na sastanku kontakt grupe koju su činili predstavnici Rusije, Ukrajine, separatista i OEBS-a.

Proruski separatisti potpisali su u Minsku sporazum sa Kijevom o prekidu vatre koje je stupio na snagu u 18 časova u petak, poslije žestokih sukoba u kojima je od aprila poginulo 2.600 ljudi.

Uprkos sporazumu o primirju, ambasadori članica EU odobrili su sinoć nove ekonomske sankcije Rusiji zbog narušavanja suvereniteta Ukrajine.Odluka o stupanju na snagu tek treba da bude donesena.

Bilo problema na početku

Ukrajinske i proruske snage međusobno su danas optužile jedna drugu za kršenje prekida vatre samo nekoliko sati nakon stupanja tog dogovora na snagu.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, Andrij Lisenko, optužio je proruske aktiviste za kršenje primirja, prenio je AFP.

"Zabilježili smo seriju provokacija od proruskih aktivista. Oni su pucali na naše antiterorističke jedinice 28 puta, a deset puta je bilo nakon prekida vatre", rekao je Lisenko.

Prethodno su proruske snage u istočnoj Ukrajini optužile ukrajinske snage za kršenje prekida vatre i najavile da će nastaviti kampanju za nezavisnost istoka Ukrajine.

Poslanik parlamenta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Vladimir Makovič rekao je da su ukrajinske jedinice lansirale nekoliko raketa na položaje proruskih snaga nakon što je prekid vatre stupio na snagu u petak u 18 sati po lokalnom vremenu.

Šef Ukrajinske nacionalne garde ranije danas je kazao da se prekid vatre u istočnoj Ukrajini, po svemu sudeći, od jutros poštuje, mada je bilo kršenja u početku.

Bonus video: