Zeman: Vjerujem Rusiji da nije poslala vojsku u Ukrajinu

Češki predsjednik upozorio je da je invazija ono što su učinile trupe Varšavskog pakta na čelu sa Crvenom armijom kada su 1968. godine okupirale Ccehoslovačku
1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.09.2014. 12:30h

Predsjednik Češke Miloš Zeman istakao je sukob u Ukrajini građanski rat i da vjeruje Moskvi kada kaže da u tome ne učestvuje ruska vojska.

"Ukoliko mislite na građanski rat u Ukrajini, stvari treba nazvati istinito i reći pošteno da je to građanski rat. Naravno, on može da se pretvori u rusku invaziju ali u ovom trenutku je to građanski rat dvije grupe stanovnika Ukrajine", rekao je Zeman češkom radiju Frekvence1 u intervjuu koji će biti emitovan u nedjelju.

Češki predsjednik upozorio je da je invazija ono što su učinile trupe Varšavskog pakta na čelu sa Crvenom armijom kada su 1968. godine okupirale Čehoslovačku.

"U prvom naletu zemlju je okupiralo 150.000 ruskih vojnika. To je invazija. Za sada nije dokazano da u Ukrajini postoji takva invazija i ja prihvatam ozbiljno izjave ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da tamo ruskih vojnika nema", rekao je Zeman.

Jasnim dokazima o prisustvu ruskih vojnika u Ukrajini predsjednik Zeman uslovljava dalje sankcije koje uvodi Rusiji Evropska unija.

"Ne znam da li postoji u Češkoj nekakva obavještajna služba. Imate li je? Mogli bi da zapitate nju", reagovao je na samitu NATO u Njuportu ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt kada je predsjednik Zeman i na samitu ponovio da ruske vojske u Ukrajini nema.

Češki premijer Bohuslav Sobotka i ministar odbrane Martin Stropnjicki inače navode podatke obavještajnih službi i NATO o oko 5.000 ruskih vojnika koji se bore na strani proruskih separatista.

Bonus video: