Kijev: Čekamo Ruse u Marijupolju

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno
2 komentar(a)
Ukrajina vojska, Foto: Reuters
Ukrajina vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2014. 19:54h

Ukrajina je pojačala svoje odbrambene snage u luci Marijupolj na Azovskom moru, poslije izvještaja da proruske snage napreduju ka gradu s tenkovima i artiljerijom.

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno.

Svjetske agencije objavile su da snažne eksplozije potresaju predgrađa Marijupolja, a ukrajinski vojnik rekao je za Rojters da je vidio pripadnike proruskih snaga kako napreduju prema gradu sa tenkovima, oklopnim vozilima i artiljerijom.

Takođe, jedan ukrajinski policajac rekao je da su proruske snage zauzele vojne punktove sedam kilometara od grada i dodao: "Doći će do napada. Čekamo ih ovde, u Marijupolju", prenio je Rojters. U međuvremenu, Konstantin Batoski, zamenik guvernera regiona Donjeck, u kojem se Marijupolj nalazi, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uništila četiri tenka proruskih snaga. U sjevernom delu Donjecka, kako je javio dopisnik Rojtersa, mogu se videti lokve krvi i ruševine stambenih blokova. Pogođeno je najmanje pet zgrada, uključujući i crkvu na kojoj su polomljeni prozori, a jedna žena je poginula. Vijesti o borbama u Marijupolju i granatiranju Donjecka stigle su neposredno pošto je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio da će sjutra narediti prekid vatre, čime će biti utrt put sprovođenju mirovnog plana za Ukrajinu. Porošenko je, u obraćanju na marginama samita NATO-a u velškom gradu Njuportu, napomenuo da prekid vatre zavisi od ishoda sastanka izaslanika Ukrajine, Rusije i OEBS-a u Minsku, planiranog za petak.

Bonus video: