U novom sastavu Evropske komisije devet žena

Za sada je izvjesno angažoavnje šefice italijanske diplomatije Federike Mogerini, koja je imenovana za novu visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbjednost
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta/AP
Federika Mogerini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.09.2014. 11:28h

U sastavu nove Evropske komisije, koju sastavlja Žan-Klod Junker, biće 19 muškaraca i devet žena, a prosječna starost novih eurokomesara biće 53,04 godine, piše danas portal EurActiv.com.

Po internom dokumentu Komisije od 2. septembra u koji je taj briselski portal imao uvid, broj žena će biti kao i u dosadašnjem sastavu Evropskle komisije koju predvodi Žoze Manuel Baroso - devet, od kojih će tri biti potpredsjednice.

Kako navodi EurActiv, dokument je i dalje podložan promjenama jer Junker nije završio konsultacije s kandidatima čiji bi spisak trebalo da objavi iduće nedelje.

Za sada je izvjesno angažoavnje šefice italijanske diplomatije Federike Mogerini, koja je imenovana za novu visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbjednost, a biće i potpredsjednica Evropske komisije.

Među devet kandidatkinja su i dvije sadašnje komesarke koje će u novom sastavu Komisije dobiti nove resore.

Po internom dokumentu EK, dosadašnja evropska komesarka za unutrašnja pitanja, Šveđanka Sesilija Malmstrom trebalo bi da preuzme resor pravde, a komesarka za međunarodnu pomoć i humanitarnju saradnju, Bugarka Kristalina Georgijeva, baviće se poreskim pitanjima i borbom protiv pronevjera.

Mjesto u Evropskoj komisiji trebalo bi da pripadne i odlazećoj premijerki Slovenije, Alenki Bratušek, koja bi se, kao potpredsjednica, bavila digitalnom agendom i inovacijama.

Poljska kandidatkinja je vicešefica Vlade, Elžbieta Biežkovska koja bi trebalo bi da bude potpredsjednica zadužena za budžet i finansijskui kontrolu.

Dankinja Margrete Vetager predložena je za komesarku za životnu sredinu, Vera Jourova iz Češke za saobraćaj, a sadašnjoj potpredsjednici Evropskog parlamenta Korini Kreti, kao kandidatkinji Rumunije, trebalo bi da, kako se očekuje, pripadne resor humanitarne pomoći.

Belgija još nije zvanično predložila kandidata za Evropsku komisiju. ali bi to trebalo da bude Marijan Tisen koja bi se bavila omladinom i višejezičnošću.

Buduća Evropska komisija će, prema dokumentu, biti politički uravnotežena: grupi Evropske narodne partije (EPP) pripašće 12 resora, uključujući dva potpredsjenička mesta, socijalisti i demokrate dobiće osam mesta, uključujući dva potpredsjednička, a liberali (ALDE) pet mjesta sa, takođe, dva potpredsjednicka mjesta.

Predsjednik Evropske komisije je takođe iz EPP, a ako Belgija predloži Tisenovu, to znači da će ta grupa imati ukupno 14 mjesta u Komisiji.

Jedno mjesto je pripalo Evropskim konzervativcima i reformistima.

Bonus video: