Evropska komisija ostaje bez komesara za proširenje?

Komesarijat za politiku susjedstva je dobio na značaju zbog ukrajinske krize, ali za sada nije poznato da li će u njegovu nadležnost spadati i politika proširenja
2 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: European Commission
Evropska komisija, Foto: European Commission
Ažurirano: 04.09.2014. 09:39h

U budućoj Evropskoj komisiji nije planirano mjesto komesara za proširenje, piše portal EurActiv.com pozivajući se na interni dokument iz Komisije.

U dokumentu koju je pripremila služba novoimenovanog predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera navode se imena komesara i njihovih budućih resora, piše taj portal sa sjedištem u Briselu.

Dokument od 2. septembra, kako navodi Euraktiv, ne predstavlja konačnu veziju i podložan je promjenama.

Austrijanac Johanes Han bi trebalo da bude imenovan za komesara za politiku susjedstva koja je dobila na značaju zbog ukrajinske krize, ali za sada nije poznato da li će u njegovu nadležnost spadati i politika proširenja, s obzirom na to da tog resora nema u dokumentu, piše taj portal.

U okviru priprema, Junker je počeo razgovore sa kandidatima za komesare, a sastav Komisije bi trebalo da saopšti početkom naredne nedjelje.

Osim komesara za proširenje, u budućoj Komisiji nije predviđeno ni mjesto komesara za unutrašnje tržište, a mjesto komesara za digitalnu agendu biće zamijenjeno mjestom potpredsjednika za digitalna pitanja i inovacije koje bi trebalo da pripadne odlazećoj slovenačkoj premijerki Alenki Bratušek.

Hrvatski član Komisije Neven Mimica, koji je sada komesar za zaštitu potrošača, treba da dobije resor regionalne politike.

Uvodi se i funkcija potpredsjednika za bolje propise, što bi trebalo da naiđe na zadovoljstvo britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je vodio kampanju za manje birokratije i procedura u odlučivanju u EU.

U Komisiji će pored komesara za energetiku i klimu postojati i potpredsjednik za energetsku uniju.

Uvodi se i mjesto potpredsjednika Evropske komisije za rast, ekonomiju i monetarnu uniju, Evropski semestar i socijalni dijalog.

Predloženo je da Evropska komisija ima ukupno šest potpredsjednika, od kojih će jedan biti zadužen za budžet i finansijsku kontrolu.

Buduća Evropska komisija će, prema dokumentu, biti politički uravnotežena.

Grupi Evropske narodne partije (EPP) pripašće 12 resora, uključujući dva potpredsjenička mjesta, Socijalisti i demokrate dobiće osam mjesta, uključujući dva potpredsjednička, a liberali (ALDE) pet mjesta sa, takođe, dva potpredsjednička mjesta.

Bonus video: