Ruski embargo na hranu Evropu košta pet milijardi eura

Rusija, koja je drugo najveće tržište hrane za EU, nakon SAD, 6. avgusta je proglasila jednogodišnju zabranu uvoza evropskog voća i povrća, mliječnih proizvoda i mesa
53 pregleda 4 komentar(a)
Rusija hrana, Foto: Reuters
Rusija hrana, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2014. 06:40h

Ruski embargo na uvoz hrane iz Evrope, kao dio odgovora na sankcije koje joj je EU nametnula, mogao bi Evropu da košta pet milijardi eura na godinu, navodi se u internom dokumentu koji je na uvid dobio Rojters.

Rusija, koja je drugo najveće tržište hrane za EU, nakon Sjedinjenih Američkih Država (SAD), 6. avgusta je proglasila jednogodišnju zabranu uvoza evropskog voća i povrća, mliječnih proizvoda i mesa, odnosno gotovo polovinu ukupnog izvoza hrane iz EU u tu zemlju, prenosi SEEbiz.

Veliki izvoznici voća i povrća, poput Poljske i Holandije, već osjećaju posljedice embarga i Evropska komisija (EK) traži načine kako bi seljanima kompenzovala gubitke i pronašla nova tržišta za te proizvode.

Njemačka, koja je bila predvodnica u donošenju odluke EU-a u pogledu sankcija Rusiji, takođe ima problema kao jedan od najvećih izvoznika mesa i mliječnih proizvoda.

"Ukupne restrikcije koje trenutno sprovodi Rusija mogle bi ugroziti trgovinu vrijednu pet milijardi eura", navodi se u dokumentu koji je predstavljen Evropskoj komisiji u Briselu.

Vrijednost ukupnog izvoza hrane iz EU-a u Rusiju prošle godine je iznosila 11,8 milijardi eura, a proizvodi na koje se odnosi trenutni ruski embargo u tom su iznosu učestvovali s 5,1 milijardu eura.

Ministri poljoprivrede zemalja članica EU sjutra će se sastati u Briselu kako bi razmotrili moguće odgovore na ruski embargo na uvoz hrane iz EU.

Bonus video: