Valensa traži da Poljska nabavi nuklearno oružje

"Poljska mora da pozajmi i kupi rakete, uključujući i rakete sa nuklearnim glavama, razmjesti ih i kaze: 'Hajde, čovječe, čik, sada probaj'," kazao je Valensa poljskom Radiju ZET
3 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Beta/AP
Leh Valensa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.09.2014. 10:04h

Bivši predsjednik Poljske, dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa, zatražio je da Poljska što prije nabavi nuklearno oružje i stavi tako do znanja predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da je spremna da se bori do kraja, bez obzira na Putinovo zastrašivanje nuklearnim ratom.

"Poljska ne treba da se naoružava. Poljska mora da pozajmi i kupi rakete, uključujući i rakete sa nuklearnim glavama, razmjesti ih i kaze: 'Hajde, čovječe, čik, sada probaj!' Ako Poljska to ne uradi, može da bude sljedeća na redu", kazao je danas Valensa poljskom Radiju ZET.

Nekadasnji vođa bunta Poljaka protiv totalitarnog režima u vrijeme kada je Poljska bila satelit Sovjetskog Saveza, optužio je ruskog predsjednika da ucjenjuje Evropu i svijet prijetnjom da bi mogao da izbije nuklearni rat.

"Poljska mora da kaže da neće dozvoliti da ruska čizma stane na poljsko tlo i da ćemo se zaista boriti a da će Valensa biti prvi, bez obzira na to što je dobio Nobelovu nagradu za mir", kazao je Valensa, premda je naglasio da bi želio da odnosi Rusije i Poljske budu dobri.

Valensa je ocijenio da je sada kasno da Zapad počne da naoružava Ukrajinu. "Sada da razmjestimo naše snage tamo to bi već bio rat. Ukrajina će i tako na kraju pobijediti, ali plaća i platiće ogromnu cijenu", kazao je bivši poljski predsjednik.

Valensa je izjavio da mu je bilo od početka jasno da Putin neće htjeti da dopusti da se Ukrajina izvuče iz ruske sfere uticaja.

"Ipak, mislio sam da će Putin biti mudriji. Mislio sam da zna da ima velike ruskojezične manjine u zemljama našeg bivšeg pakta i da će tamo organizovati nešto poput političkih partija koje bi na demokratski način izglasale pripajanje Rusiji. Na taj način mogao je da osvoji sve te zemlje (bivšeg SSSR). Nisam se nadao da će to pokušati tenkovima", kazao je danas Valensa poljskom Radiju ZET.

Bonus video: