NATO gradi baze na istoku Evrope

Uložili smo mnogo truda da sa Rusijom izgradimo partnerski odnos, ali oni nas vide kao protivnika i moramo tome da se prilagodimo“, rekao je Rasmusen i dodao da Rusija ne treba da bude iznenađena što ove godine nije pozvana na samit
2 komentar(a)
NATO, Foto: Beta-AP
NATO, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.09.2014. 14:24h

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je da će saveznici formirati udarne jedinice za brzo reagovanje i graditi baze na istočnim obodima Alijanse.

“Suočavamo se sa izmijenjenim svijetom i krizama na istoku i jugu koje ugrožavaju bezbjednost članica“, ukazao je Rasmusen pred samit NATO koji treba da se održi u Velsu kasnije ove nedjelje.

Generalni sekretar je rekao da će stoga jedna od glavnih tema na samitu biti formiranje udarne jedinice za brzo reagovanje od nekoliko hiljada vojnika, u koju će osim kopnenih, pomorskih i vazdušnih elemenata biti uključene i specijalne snage.

“Ova jedinica će biti na veoma visokom nivou borbene gotovosti, a sastav će se rotirati u dogovoru sa zemljama članicama“, dodao je Rasmusen.

Funkcioner NATO je obrazložio da će biti neophodno izgraditi prihvatne baze u istočnoj Evropi u kojima će biti stacionirano teško oružje, oprema, komunikacioni i komandni centri za potrebe nove formacije.

“Tako će naše trupe moći da putuju sa malo prtljaga, a da udaraju snažno gdje god bude trebalo“, rekao je Rasmusen i dodao da će izgradnjom prihvatnih baza prisustvo NATO u istočnoj Evropi biti mnogo vidljivije.

Upitan da definiše odnos NATO prema Rusiji, sa kojom je 1997. godine postignut sporazum da savez ne pravi permanentne baze na istoku, generalni sekretar je odgovorio da je Rusija ta koja vidi NATO kao protivnika, što proizilazi iz zvaničnih izjava i ruskih vojnih dokumenata.

“Meni lično je žao zbog toga, jer smo uložili mnogo truda da sa Rusijom izgradimo partnerski odnos, ali oni nas vide kao protivnika i moramo tome da se prilagodimo“, rekao je Rasmusen i dodao da Rusija ne treba da bude iznenađena što ove godine nije pozvana na samit.

On je utvrdio da NATO ne krši sporazum iz 1997, jer će nove baze imati privremen karakter, a o njihovom broju i lokacijama članice će se dogovoriti na samitu.

“Malo toga u današnjem svijetu je permanentno, a baze će biti tamo sve dok to bude potrebno“, rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar je istakao da je cilj formiranja nove jedinice i izgradnje baza da svakom kome padne na pamet da napadne neku od članica bude unaprijed jasno da će mu se suprotstaviti kombinovane snage NATO, a ne samo nacionalna vojska te zemlje.

Bonus video: