U Turskoj uhapšeno 30-ak policajaca zbog zavjere protiv vlasti

Među uhapšenim je bivši načelnik specijalne policijske jedinice zadužene za finansijski kriminal Jakup Sajgili, koji je vodio antikorupcijsku istragu protiv predstavnika turskih vlasti u decembru 2013.
0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2014. 14:39h

Oko 30 turskih policijskih zvaničnika uhapšeno je danas pod sumnjom da su učestvovali, između ostalog, u nezakonitom prišluškivanju zvaničnika i tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana, javljaju turski mediji.

Među uhapšenim je bivši načelnik specijalne policijske jedinice zadužene za finansijski kriminal Jakup Sajgili, koji je vodio antikorupcijsku istragu protiv predstavnika turskih vlasti u decembru 2013. godine.

Uhapšeni policajci optuženi su za pokušaj svrgavanja vlade i za pripadanje kriminalnoj organizaciji, odgovornoj za prisluškivanje Erdogana i drugih visokih funkcionera, prenosi turska televizija NTV.

Erdogan, koji je 10. avgusta izabran za predsjednika Turske, tvrdi da je ta organizacija osnovana u saradnji dijela policije i pravosuđa koji podržavaju njegovog glavnog rivala, uticajnog sveštenika Fetulaha Gulena koji živi u SAD.

Ta kriminalna organizacija je osumnjičena za špijunažu, nezakonito prisluškivanje, prevaru, korišćenje lažnih dokumenata, ometanje tuđe privatnosti i fabrikovanje dokaza.

Vlasti smatraju da je Gulen manipulisao istragom o korupcionaškom skandalu u koji su bili uključeni Erdogan i njegovo okruženje.

Bonus video: