ECB upozorava: Evropi prijeti nova finansijska kriza

"Što bi moglo izazvati novu krizu? Ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti tržište nekretnina"
0 komentar(a)
Lični stečaj, novčanik, novac,, Foto: Shutterstock
Lični stečaj, novčanik, novac,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2018. 06:45h

Tržište nekretnina moglo bi izazvati novu krizu u Evropi, upozorila je u srijedu upravnica Evropske centralne banke (ECB) Daniele Nouy u razgovoru za letonsku novinsku agenciju, dodajući ipak da su banke bolje pripremljene za krizu no što su bile prije deset godina.

Uz kamatne stope na rekordno niskim nivoima, cijene nekretnina na mnogim hit odredištima snažno su porasle. Neki političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika generiše rizik snažnog rasta cijena na tržištima nekretnina koji potencijalno vodi u novu krizu, podsjeća Reuters.

"Što bi moglo izazvati novu krizu? Ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti tržište nekretnina", rekla je Nouy a prenijela je letonska novinska agencija LETA.

"Znamo pouzdano da će doći do nove krize, ali ne znamo kada ni gdje", naglasila je upravnica.

Premda su banke bolje kapitalizovane, likvidnost izdašna a novac jeftin, pojedine banke nisu dovoljno uspješne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom, dodala je.

Još uvijek nemamo sistem osiguranja depozita na nivou EU, podsjetila je Nouy, prenosi Hina.

"Znam da neke sjeverno evropske i istočnoevropske zemlje priželjkuju izraženije smanjenje rizika u bankama eurozone prije no što se preduzme sljedeći korak. Mišljenja sam da su se rizici već značajno smanjili. Stoga sada moramo učiniti korak naprijed", dodala je.

Osvrnuvši se na baltičke zemlje, Nouy je upozorila da rast cijena komercijalnih nekretnina predstavlja rizik, baš kao i primjena promjenjivih kamatnih stopa budući da nisu postojale garancije da će plate i dobiti rasti zajedno s kamatnim stopama.

To predstavlja veći rizik i nordijskim zemljama budući da su skandinavski zajmodavci vlasnici mnogih baltičkih banaka, dodala je upravnica u ECB-u.

Bonus video: