Njemačke časne sestre objavile u novinama izvinjenje Poljacima

2 komentar(a)
Časne sestre, Foto: Shutterstock
Časne sestre, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2014. 10:18h

Njemačke časne sestre iz Darmštata uputile su izvinjenje Poljacima za stradanje i patnju tokom Drugog svjetskog rata, a to su učinile na neuobičajen način - preko oglasa koji je objavila današnja Gazeta viborča.

"Niko nije u stanju da izmjeri dubinu rana koje je ostavio rat u svakoj poljskoj porodici", poručile su časne sestre Njemačke evangelističke crkve iz Darmštata u izvinjenju zbog zločina Hitlerove Njemačke.

"Taj tekst smo pripremile za poljske saradnike našeg reda prije pet godina, povodom 70. godišnjice izbijanja Drugog svjetskog rata. Željele smo da dopre do što većeg broja Poljaka. Poznanik iz Muzeja u Aušvicu savjetovao mi je da ga objavimo kao plaćeni oglas", kazala je poljskom listu časna sestra Arimatia.

Taj mali ženski red Njemačke evangelističke crkve koji ima 200 kalužerica, osnovan je 1947. godine, da pomogne pomirenje Njemaca s narodima koji su najviše stradali zbog ratnih zločina Hitlerove Njemačke.

Njemačke časne sestre aktivne su od početka u dijalogu o pomirenju hrišćana i Jevreja i o ekumenskim aktivnostima, a posljednjih 10 godina redovno posjećuju Poljsku i obilaze najveća stratišta, počev od nekadašnjeg logora Aušvic koji su Hitlerovi nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.

Bonus video: