MMF ukazao povjerenje Lagard

Ako istraga dovede do suđenja i Lagardova bude osuđena, prijeti joj kazna do 10 godina zatvora
1 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2014. 14:10h

Međunarodni monetarni fond (MMF) ukazao je povjerenje generalnoj direktorki fonda Kristin Lagard koja je pod istragom u Francuskoj zbog nemara u korupcionaškoj aferi iz 2008. godine.

"Upravni odbor MMF-a obaviješten je o nedavnim događajima ali i dalje izražava povjerenje u sposobnost direktorke da efikasno obavlja svoju dužnost", navodi se u saopštenju upravnog tijela MMF-a koji predstavlja 188 članica te svjetske organizacije.

Kristin Lagard od 27. avgusta se zvanično nalazi pod istragom u Francuskoj zbog nemara u korupcionaškoj aferi u vrijeme kada je bila ministarka finansija.

Slučaj datira iz 2008. i odnosi se na spor koji je vodio francuski biznismen Bernar Tapi protiv banke Kredi Lione o prodaji kompanije Adidas čiji je bio vlasnik od 1989. godine.

Tapi je 2007. godine povjerio banci da proda kompaniju, koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila.

Kristin Lagard, u to vrijeme ministarka finansija, odobrila je da se taj sudski spor riješi arbitražom i država je 2008. godine na ime odštete isplatila Tapiju oko 400 miliona eura, uključujući i 45 miliona na ime nematerijalne štete.

Kristin Lagard se zamjera što je slučaj Tapi povjerila arbitražnom panelu, što nije utvrdila nezavisnost jednog od arbitara i što se na odluku arbitraže, koja je bila "izdašna" u korist Tapija, nije žalila.

Ako istraga dovede do suđenja i Lagardova bude osuđena, prijeti joj kazna do 10 godina zatvora.

Bonus video: