Lideri EU razmatraju ukrajinsku krizu i biraju novo vođstvo

Barozo je upozorio da se sukob u Ukrajini bliži "tački s koje nema povratka" i da je stanje "veoma dramatično", i ocijenio da "niko nema interesa od rata na našem kontinentu"
0 komentar(a)
Savjet Evropske unije, Brisel, Foto: Shutterstock
Savjet Evropske unije, Brisel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.08.2014. 14:13h

Vođe Evropske unije će se u subotu kasno popodne sastati u Briselu da bi razmotrili "zabrinjavajući razvoj" ukrajinske krize i izabrali novog predsjednika Evropskog savjeta i visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je danas, kako je saopšteno, u "veoma otvorenoj razmjeni mipljenja" tokom telefonskog razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom "stavio do znanja snažnu osudu (zbog postojanja) dokaza o značajnim upadima i operacijama ruskih vojnih jedinica u Ukrajini", napomenuvši da ta destabilizacija "može skupo koštati" Moskvu.

Barozo je upozorio da se sukob u Ukrajini bliži "tački s koje nema povratka" i da je stanje "veoma dramatično", i ocijenio da "niko nema interesa od rata na našem kontinentu", te da "još nije kasno za političko rješenje jer "sukob nema smisla, kao ni novi Hladni rat".

Formalno glavna tema zasijedanja je ipak izbor novih čelnika EU.

Zvaničnici u Savjetu ministara EU su prenijeli novinarima da će šefovi država ili vlada Unije "kvalifikovanom većinom" izabrati zamjenika Hermana van Rompeja na položaju predsjednika Evropskog savjeta koji priprema i vodi zasijedanja vođa Unije.

Umjesto Ketrin Ešton, biće izabran čelnik nezvanične "evropske diplomatije", a viđeni kandidati za to mjesto su šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini i bugarska komesarka u Evropskoj komisiji, Kristalina Georgijeva

Takođe će, umjesto Ketrin Ešton, izabrati čelnika nezvanične "evropske diplomatije", a viđeni kandidati za to mjesto su šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini i bugarska komesarka u Evropskoj komisiji, Kristalina Georgijeva.

Iako se za Federiku Mogerini, kao novu visoku predstavnicu EU, snažno založio premijer Italije Mateo Renci, mahom istočnoevropske članice EU smatraju da je ona "previše popustljiva" prema politici Rusije.

Kao kandidat za zamjenika Ketrin Ešton je spominjan i šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski, ali njemu više članica EU zamjera da je "rusomrzac" - kako je to naveo briselski internet-portal "EurActiv".

Visokog predstavnika EU, kao i novog predsjednika i komesare Evropske komisije, glasanjem treba da potvrdi Evropski parlament, a konačno potom i Evropski savjet.

Evropski lideri će posebnu pažnju posvetiti pomoći hrišćanskim zajednicama u na Baliskom istoku koje proganjaju islamski ekstremisti

Evropski lideri će posebnu pažnju posvetiti pomoći hrišćanskim zajednicama u na Baliskom istoku koje proganjaju islamski ekstremisti.

Vođe EU će, kako se očekuje, ponoviti podršku članicama Unije koje pojedinačno upućuju pomoć i oružje kurdskim regionalnim vlastima u Iraku koje su na meti "Islamske države".

Na zasijedanju će, kako se očekuje, biti naglašen "strategijski prioritet rješavanju arapsko-izraelskog sukoba", i ponovo istaknuto da je cilj EU rješenje stvaranjem dvije države - palestinske i izraelske.

Bonus video: