Eurozona u vrtlogu pada cijena

Time su podgrijana strahovanja od deflacije i pojačavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da učini više da spriječi vrtlog pada cijena
0 komentar(a)
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2014. 12:59h

Inflacija je u eurozoni u avgustu usporila na 0,3 odsto, pokazali su danas zvanični podaci u Briselu.

Time su podgrijana strahovanja od deflacije i pojačavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da učini više da spriječi vrtlog pada cijena.

Inflacija je u julu iznosila 0,4 odsto, takođe značajno ispod zvaničnog cilja ECB od blizu ali ispod dva odsto, navodi Evropski zavod za statistiku, Eurostat, a prenosi agencija Frans pres.

Zavod dodaje da je najnoviji pad cijena podstaknut sniženim cijenama hrane i energije.

U julu je u 18 zemalja eurozone bez posla bilo 18,4 miliona ljudi, što je ipak 725.000 manje u odnosu na isti mjesec lani

Nezaposlenost je najniža od septembra 2012, a niža je i od 11,9 odsto, koliko je iznosila u julu 2013.

Broj ljudi bez posla je, međutim, izrazito visok u nekim zemljama kao što su Španija, Grčka i Italija, a rekordnu stopu bilježi i Francuska, koju pogađa politička kriza zbog sporog privrednog rasta, nezaposlenosti i potrebe da se pokrenu korjenite reforme.

U julu je u 18 zemalja eurozone bez posla bilo 18,4 miliona ljudi, što je ipak 725.000 manje u odnosu na isti mjesec lani.

ECB je već snizila kamatne stope na rekordne minimume, uvodeći čak i negativne stope, a rašireno je mišljenje da bi banka trebalo da preduzme dodatne korake ka "kvantitativnom labavljenju", odnosno kupovini obveznica zemalja eurozone, da bi njihove ekonomije dobile sredstva potrebna za pokretanje rasta.

Bonus video: