MMF: Ukrajinske vlasti ispunile uslove za 17 milijardi eura pomoći

"Ukrajinske vlasti su se obavezale da će preduzeti niz akcija pre završetka revizije programa i to su i učinile", izjavio je portparol MMF-a
0 komentar(a)
Kijev, Foto: Shutterstock
Kijev, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2014. 05:27h

Ukrajinske vlasti su do sada ispunile sve uslove za dobijanje zajma Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od ukupno 17 milijardi dolara, izjavio je juče portparol te međunarodne institucije, Geri Rajs.

"Ukrajinske vlasti su se obavezale da će preduzeti niz akcija pre završetka revizije programa i to su i učinile", izjavio je Rajs, a prenosi agencija Reuters.

Ukrajina je u maju primila prvu ratu iz dvogodišnjeg paketa pomoći MMF-a u visini od 3,2 milijarde dolara, a cilj tog paketa je da pojača osiromašene devizne rezerve i državni budžet Kijeva.

Upravni odbor MMF trebalo bi da na današnjem sastanku odobri narednu tranšu pomoći Kijevu, koja će vjerovatno iznositi 1,4 milijarde dolara, piše Tanjug.

Uprkos pohvalama, MMF je naglasio da je Ukrajina i dalje suočena sa brojnim izazovima, naročito zbog sukoba na istoku zemlje, kao i da aktuelni nivo finansijske pomoći neće biti dovoljan za zadovoljenje finansijskih potreba vlade ako dođe do pogoršanja situacije.

Kako navodi Reuters, prihodi prikupljeni od poreza na istoku Ukrajine su znatno smanjeni, jer Kijev nastavlja da troši novac na borbu protiv proruskih snaga, a kako ocjenjuje britanska agencija, još je nejasno kakve će posljedice ti sukobi imati na privredni rast Ukrajine.

Bonus video: