U granatiranju Donjecka stradalo 15 civila

Porošenko je saopštio da je situacija na istoku je teška ali stabilna, te da nema razloga za paniku
117 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 19:41h

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da su ruske trupe ušle na istok zemlje, a u Kijevu će biti održani hitni sastanci zbog "ruske invazije".

BBC prenosi da je 15 civila je stradalo u granatiranju Donjecka.

U toku je i sastanak u sjedištu Savjeta bezbjednosti UN povodom eskalacije sukoba na istoku Ukrajine.

21:20 Čurkin je kazao da umjesto što okrivljuju Rusiju, SAD treba da "obuzdaju svoje geopolitičke ambicije", i dodao: "Mnoge zemlje širom sviejta bi odahnule".

21:00 Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin saoptštio je da je trenutna kriza "direktna posljedica nemarne politike Kijeva, koja vodi rat protiv svog naroda."

20:45 Američka ambasadorka pri UN, Samanta Pauer, kazala je: "Ruski vojnik koji odluči da se tokom ljetnjeg odmora bori u Ukrajini je i dalje ruski vojnik."

Pauer je na sastanku kazala da je svijet naučio da "mjeri Rusiju po njenim djelima, a ne riječima". Kazal je i da je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na okončanje krvoprolića, ali su istog dana, ruske jedinice izvele akcije na najmanje dvije lokacije unutar Ukrajine.

"Rusija mora da prestane sa lažima i sa poodgrijavanjem ovog konflikta", kazala je Samanta Pauer .

20:35 Kako Rojters prenosi, portparolka State Department-a Džen Psaki je kazao da SAD razmatra nove sankcije Rusiji i njenim saveznicima. Kazala je i: "Imamo dodatna sredstva i sankcije koje sigurno možemo iskoristiti."

20:25 Zamjenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman kazao je da UN "ne moež ignorisati" izvještaje o aktivnostima ruskih vojnih snaga, za koje kaže da su "direktno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN".

On je na UN sastanku kazao da je došlo do "ozbiljne eskalacije nasilja u nekoliko strateški područja". Kazao je i da se pro-ruski buntovnici kreću ka "strateški ključnoj luci Mariupol".

20:15 Počeo je sastanak u sjedištu Savjeta bezbjednosti UN.

19:35 Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je za AFP da će evropski lideri tokom vikenda razgovarati o pogoršanju krize u Ukrajini i mogućim dodatnim sankcijama Rusiji.

19:30 Više od 100 ruskih vojnika stradalo je u istočnoj Ukrajini u avgustu dok su pomagali separatistima koji se bore protiv ukrajinskih trupa, saopšteno je iz Ruskog predsjedničkog Savjeta za ljudska prava, prenosi Rojters.

19:11 Ukrajina će vratiti obavezno služenje vojnog roka, potvrđeno je AFP novinskoj agenciji. Odluka je donijeta u Kijevu zbog straha da nije uspjelo regrutovanje dovoljno vojnika.

19:05 BBC prenosi da je portparol OSCE-a kazao da je "kredibilitet zabrinutosti Ruske federacije za humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini jednak nuli, s obzirom da je Rusija stoji iza nasilja koje razjeda tu humanitarnu situaciju."

19:02 Zamjenik šefa Ukrajinske nacionalne bezbjednosne službe i Savjeta odbrane, Mikailo Koval, kazao je da Ukrajina očekuje pomoć od SAD, posebno u dijelu oko dobijanja specijalnog statusa "glavnog ne-NATO saveznika."

18:37 Džozef Dempsi, vojni analitičar, kazao je za BBC da je analizirao snimak vojničkih teknova koje pobunjenici koriste u Ukrajini.

"Posljednjih dana smo analizirali snimke koji mogu da identifikuju tip tenka, tzv. T-72 BM, koji je jedino u upotrebi unutar ruske armije..."

18:12 15 civila je stradalo u granatiranju Donjecka koji su okupirali pobunjenici, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

18:10 Portparol ukrajinskog savjeta nacionalne bezbjednosti Andrij Lišenko optužuje ruske vojnike da se "maskiraju kao terorističke jedinice".

"Koriste njihove zastave i uklanjaju obilježja pripadnosti ruskom militarnim jedinicama", kazao je za Interfaks agenciju.

17:46 Ambasadori 26 NATO zemalja i Ukrajine održaće tokom dana hitan sastanak, prenosi Rojters.

17:42 Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov kazao je za BBC da su neki Rusi koji se bore u Ukrajini "penzionisani vojnici", da ima i "vojnika na odsustvu", ali je naglasio da su oni tamo otišli "kao dobrovoljci".

Porošenko je odložio sve svoje obaveze i sazvao hitno zasjedanje ukrajinskih bezbjednosnih službi, a pozvao je i na diskusiju o krizi u Savjetu bezbjednosti UN.

"Odlučio sam da ne idem u Tursku zbog oštrog pogoršanja situacije u regionu Donjecka, nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu", rekao je Porošenko.

BBC prenosi da je Porošenko izjavio da je situacija na istoku "teška, ali pod kontrolom" i da nema razloga za paniku.

Ranije, vođe separatista Aleksandar Zakarčenko saopštio je da se 3-4 hiljade ruskih građana bori u Ukrajini.

Savjet bezbjednosti UN održaće hitan sastanak o trenutnoj krizi. Sjednica, na zahtjev Litvanije, biće održana u 16 časova u sjedištu UN u Njujorku, saopštile su diplomate.

Kako javlja agencija AP, viši ukrajinski zvaničnik je saopštio da su dvije kolone ruskih tenkova i vojnih vozila ušle u jugoistočnu Ukrajinu.

Iz NATO-a je saopšteno da posjeduju satelitske snimke koji prikazuju ruske snage na ukrajinskoj teritoriji.

"Cijenimo da ima preko 1,000 ruskih trupa koje operiraju unutar Ukrajine... podržavaju separatiste i bore se sa njima", kazao je general Niko Tak, koji je na čelo NATO centra za krizne situacije.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da nagovaraju Rusiju da krene drugim putem i pronađe političko rješenje za krizu,

"Ukoliko Rusija to ne uradi, onda može biti sigurna da će biti daljih posljedica", kazao je ameron, prenosi BBC.

Lišenko je kazao da se iz vozila pucalo na ukrajinsku granicu, dodaje AP.

Ukrajinska "Pravda i analitičarski portali prenose stav neimenovanog diplomate da je Kijev "dugoko razočaran" i šokiran zvaničnim odgovorom Evropske unije (EU), "ili bolje reći njegovim odsustvom" na akcije ruskih trupa na jugoistoku Ukrajine.

Optužbe i sa Zapada

Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat izjavio da je Rusija "direktno umiješana" u borbe proruskih pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku zemlje.

"Veći broj ruskih vojnika direktno je uključen u borbe na ukrajinskoj teritoriji", napisao je Pjat na Tviteru.

On je dodao da je "Moskva direktno umiješana u sukob" i da je nedavno na istok Ukrajine "poslala svoj sistem protivavionske odbrane, uključujući Pancir S1" - mobilni artiljerijski protivavionski sistem zemlja-vazduh s raketama kratkog do srednjeg dometa.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert, izjavio je u srijedu da je priliv ruskih snaga i oružja u Ukrajinu veliki problem i da mora da prestane.

Zemlje zapada i Ukrajina tvrde da je Rusija direktno umiješana u eskalaciju sukoba, a Moskva demantuje da direktno pomaže separatiste.

Švedski šef diplomatije Karl Bilt kratko je napisao na svom Tviter nalogu da se sada "jasno vidi borba između Rusa i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine".

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da je eventualno prisustvo ruskih vojnika na istoku Ukrajine "neprihvatljivo".

"Ukoliko se pokaže da su ruski vojnici na ukrajinskoj teritoriji, to ne bi moglo da se toleriše, to bi bilo neprihvatljivo", rekao je Oland u Parizu, na sastanku sa ambasadorima Francuske.

Francuski predsjednik je apelovao na Rusiju da "poštuje suverenitet Ukrajine" i da "prestane da pruža podršku separatistima".

Vođa proruskih aktivista iz Istočne Ukrajine Aleksandar Zaharčenko izjavio je kako pripadnici ruske vojske tokom odsustva dolaze da se bore protiv ukrajinske vojske, objavila je ruska državna televizija.

"Među nama se bore vojnici, koji radije svoj odmor provode sa nama, među braćom, koja se bore za svoju slobodu, nego na plaži", rekao je Zaharčenko za Internet sajt ruske državne televizije Vesti.ru, prenosi Rojters.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt kazao je da je najveća briga što je primjećna eskalacija, te da se sada mogu vidjeti naoružane ruske snage koje se bore na istoku Ukrajine.

"Vidjeli smo da podržavaju separatiste, snabdijevaju ih oružjem... Sve ukazuje na to da je riječ o ratu."

Poljski ministar spoljih polsova Radoslav Sikorski opisuje upad ruskih trupa u Ukrajinu kao "agresiju" i najozbiljniju bezbjednosnu krizu decenije.

Galerija

Bonus video: