Zara povukla dječiju majicu jer podsjeća na uniforme iz koncentracionih logora

Majica kratkih rukava namijenjena dječacima od tri mjeseca do tri godine izazvala je veliku polemiku na internetu
1 komentar(a)
Zara majica, Foto: Twitter
Zara majica, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.08.2014. 16:28h

Španska konfekcijska kuća Zara povukla je danas iz prodaje jednu dječiju majicu posle kritika na internetu da podsjeća na zatvorske uniforme u nacističkim koncentracionim logorima.

Majica kratkih rukava namijenjena dječacima od tri mjeseca do tri godine izazvala je veliku polemiku na internetu, nakon što je firma postavila fotografiju sporne majice.

Majica ima plavo-bijele pruge i na lijevom uglu je ušivena žuta šestokraka zvijezda za koju je zamišljeno da bude šerifska zvijezda. Korisnici interneta su odmah kritikovali firmu da zvijezda podsjeća na zvijezdu koju su morali da nose Jevreji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pošto je povukla sporni komad odjeće, Zara se izvinila navodeći da je sporna zvijezda inspirisana "zvijezdom šerifa iz kaubojskih filmova". Zara je 2007. godine bila žestoko kritikovana jer je pustila u prodaju tašnu s vezenim kukastim krstom.

Kompanija se tada branila da nije primijetila da se na tašni nalazi svastika koju je napravio jedan od njenih proizvođača. Zarin konkurent Mango je prošle godine morao javno da se izvini zbog lansiranja bižuterije pod nazivom "robovi".

Bonus video: