PLANOVI MOSKVE

Merkel traži da Putin objasni upade trupa, Jacenjuk: Rusija će ukinuti gas Evropi

"Situacija u ukrajinskom energetskom sektoru je teška. Znamo za plan Rusije da blokira tranzit gasa EU ove zime"
29 komentar(a)
Donjeck, Foto: Reuters
Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2014. 19:23h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da izvještaji o novim upadima ruske vojske u Ukrajinu moraju biti razjašnjeni.

Merkelova i Putin danas su razgovarali telefonom, saopštio je njen portparol Štefen Zajbert.

"Najnoviji izvještaji o prisustvu ruskih vojnika na ukrajinskoj teritoriji moraju biti objašnjeni. Ona je istakla da Rusija ima veliku odgovornost da smiri situaciju i da nadgleda svoje sopstvene granice", naveo je Zajbert u saopštenju koje prenosi Rojters.

Jacenjuk: Rusija će ukinuti gas

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je Ukrajini neophodna praktična pomoć NATO i da očekuje da takva odluka bude donijeta uskoro.

Jacenjuk je uvjeren da bi to trebalo da bude ozvaničeno na samitu Alijanse sljedeće nedjelje u Velsu, navodeći da očekuje odluke od suštinskog značaja.

"NATO je naš partner i očekujemo praktičnu pomoć od naših zapadnih partnera i Alijanse", rekao je Jacenjuk.

Premijer Ukrajine tvrdi i da Kijev zna za planove Rusije da zaustavi dotok gasa Evropi ove zime.

"Situacija u ukrajinskom energetskom sektoru je teška. Znamo za plan Rusije da blokira tranzit gasa Evropskoj uniji ove zime", naveo je Jacenjuk.

Rusko ministarstvo energetike i kompanija "Gasprom" za sada se nisu oglasile povodom ovih tvrdnji, a polovina izvoza ruskog gasa u prošloj godini išla preko ukrajinske teritorije.

Kijev: Moskva postavila vojnu bazu kod Donjecka

Ukrajinske vlasti optužile su Moskvu da je postavila vojnu bazu na jugoistoku Ukrajine,

Kijevske vlasti navode da je riječ o “taktičkom bataljonu” u blizini sela Pobeda udaljenog oko 50 kilometara od Donjecka.

Portparol ukrajinske službe bezbjednosti Andrej Lisenko naveo je da je u selu štab bataljona, a da je sjeverno od Pobede ušlo 20.000 ruskih vojnika koji su dovezli oklopna vozila i kamione, prenijela je agencija AFP.

Rusija je odlučno demantovala sve ranije tvrdnje Kijeva da su vojnici ruske armije prešli na teritoriju susjedne zemlje, a prije dva dana su priznali da je grupa od 10 ruskih vojnika tokom patroliranja uz granicu greškom prešlo u Ukrajinu, gdje su zarobljeni.