Energean kupovinom bušilice počeo novi investicioni program u Kavali

"Novi investicioni program uključuje bušenje 15 naftnih bušotina kao i instalaciju dvije nove automatske naftne platformea"
63 pregleda 1 komentar(a)
Energean Force, Foto: Energean.com
Energean Force, Foto: Energean.com
Ažurirano: 27.08.2014. 11:01h

Energean Oil & Gas, međunarodna kompanija za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, fokusirana na Sredozemlje i oblast Sjeverne Afrike, pokrenula je novi investicioni program od 225 miliona dolara, za razvoj 30 miliona barela rezervi u Sjevero-zapadnoj Grčkoj i za povećanje dnevne proizvodnje sa polja Prinos, Prinos North i Epsilon na 10.000 barela nafte do 2016 godine.

"Novi investicioni program uključuje bušenje 15 naftnih bušotina kao i instalaciju dvije nove automatske naftne platforme na poljima Prinos North i Epsilon koje će predstavljati zaleđinu već postojeće operativne infrastrukture kompanije Energean. Dodatno, Energean je od kompanije KCA Deutag kupila pomoćnu naftnu bušilicu Glen Esk, i Energean namjerava da ubuduće koristi svoju sopstvenu posadu za bušenje naftnih bušotina kako bi na taj način značajno umanjila troškove bušenja i stekla operacionu fleksibilnost za maksimalnu obnovu rezervi sa basena Prinos", saopštenoje iz kompanije Energean Oil & Gas.

Nova bušilica, kako se dodaje, biće preimenovala u "Energean Force" i očekuje se da započne sa bušenjem u Grčkoj početkom decembra.

Komentarišući kupovinu naftne bušilice i početak novog investicionog programa, predsedavajući i glavni i izvršni direktor Energean Oil & Gas-a Mathios Rigas je izjavio da je kompanija Energean investirala preko 250 miliona dolara od 2007. godine i uspjela je da održi Grčku prisutnu na globalnoj mapi zemalja poroivođača ugljovodonika.

"Prinos, jedino dokazano i proizvodno naftno polje u Grčkoj, proizvelo je do sada 115 miliona barela nafte, iako su njegove rezerve inicijalno bile proračunate na 60 miliona naftnih barela. Sada Prinos ulazi u novu eru, sa investicijama kompanije Energean, i naučna istratraživanja su dokazala da postoji značajan prostor za ekstrakciju dodatnje proizvodnje putem bušenja novih naftnih bušotina i putem šire primene najsavremenijih tehnika za obnovu naftne proizvodnje u vreme kada je Grčki sector proizvodnje ugljovodonika spreman da odigra značajnu ulogu u pokušaju da obnovi Grčku ekonomiju, nakon 7-mo godišnjeg perioda recesije"., rekao je Rigas

Kompanija Energean nedavno je objavila da, sudeći po izveštaju kompetentnih osoba/izvora, koje je sprovela nezavisna konsultantska firma ERC Equipose LTD, obnovljive rezerve nafte (2P) u njenom vlasništvu u zalivu Kavala premašuju 30 miliona naftnih barela, dok su 2C izvori procijenjeni na 27 miliona barela.

Bonus video: