Gradonačelnik Berlina odlazi s tog mjesta nakon 13 godina

On je autor slogana "Siromašan, ali seksi", koji je pomogao u privlačenju mladih iz svih djelova svijeta u noćni život u Berlinu, pri čemu su isticane niske cijene
106 pregleda 1 komentar(a)
Klaus Voverajt, gradonačelnik Berlina, Foto: Reuters
Klaus Voverajt, gradonačelnik Berlina, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 16:02h

Klaus Voverajt mogao bi da se poslije 13 godina povuče sa pozicije gradonačelnika Berlina, zbog spora oko novog međunarodnog aerodroma.

On je u utorak rekao da će podnijeti ostavku, pošto se našao na udaru povodom spora o izgradnji aerodroma.

Voverajt, poznat po svojoj harizmatičnosti i po tome što je prvi gradonačelnik Berlina koji se deklarisao kao homoseksualac, novinarima je rekao da će podnijeti ostavku 11. decembra, nakon više od 13 godina upravljanja Berlinom.

Smatra se da je Voverajt veoma doprinio tome da Berlin postane vrhunska turistička destinacija.

On je autor slogana "Siromašan, ali seksi", koji je pomogao u privlačenju mladih iz svih djelova svijeta u noćni život u Berlinu, pri čemu su isticane niske cijene.

Kontinuirane spekulacije dovele do ostavke

Voverajt je dodao da je zahvalan jer je bio gradonačelnik u vrijeme kada je "Berlin postao međunarodna metropola".

Njemu je ostalo još dvije godine mandata, ali je objasnio da mu je upravljanje gradom otežano zbog kontinuiranih spekulacija u vezi sa njegovom budućnošću i padom popularnosti.

"Odluka nije bila laka", rekao je Voverajt, član Socijaldemokratske partije, i dodao da "najvećim porazom" smatra to što još nije otvoren aerodrom "Vili Brant" koji je planiran za Berlin.

Otvaranje tog aerodroma prvo je bilo najavljeno za kraj 2011. godine, ali je to konstantno odlagano i još se ne zna kada će aerodrom biti otvoren.

Bonus video: