Samit u Minsku

Rukovanje Putina i Porošenka nije donijelo pomak

Stavovi dviju strana se razlikuju, u nekim djelovima i fundamentalno... Svi su se složili da je neophodna deeskalacija i oslobađanje talaca"
59 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 17:10h

Lideri Rusije Vladimir Putin i Ukrajine Petro Porošenko složili su se da je neophodna "deeskalacija" sukoba na istoku Ukrajine, ali su fundamentalne razlike ostale, kazao je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko koji je bio domaćin sastanka.

Nakon oko šest sati pregovora sa bjeloruskim i kazahstanskim kolegama i visokim zvaničnicima EU, Putin i Porošenko počeli su bilateralni sastanak.

Razgovori su bili usmjereni na smirivanje separatističkog rata koji je pojačao tenzije između Rusije i Zapada i u kojem je do sada stradalo najmanje 2.200 ljudi.

"Svi smo željeli uspjeh", kazao je Lukašenko novinarima nakon multilateralnog sastanka.

"Međutim, sama činjenica da je danas održan sastanak, nesumnjivo predstavlja uspjeh. Razgovori su bili teški. Stavovi dviju strana se razlikuju, u nekim djelovima i fundamentalno... Svi su se složili da je neophodna deeskalacija i oslobađanje talaca".

Uoči razgovora u Minsku, Putin je pozvao Porošenka da ne pojačava ofanzivu protiv promoskovkih pobunjenika i zaprijetio ekonomskom odmazdom u slučaju ratifikovanja trgovinskog sporazuma sa EU.

Tokom prvog susreta dvojice lidera od juna, Porošenko je odvratio zahtjevom da se prekinu pošiljke naoružanja koje separatistima stižu iz Rusije.

Dvojica lidera rukovali su se prilikom susreta, samo nekoliko sati pošto je Kijev saopštio da su njegove snage zarobile ruske vojnike koji su bili u "specijalnoj misiji" na ukrajinskoj terortoriji.

U odgovoru na video snimak uhapšenih vojnika, izvor ruskog ministarstva odbrane kazao je ruskim agencijama da su vojnici greškom prešli ukrajinsku granicu.

"Ubijeđeni smo da danas ukrajinska kriza ne može biti riješena daljom eskalacijom vojnog scenarija bez uzimanja u obzir vitalnih interesa jugoistočnih regiona zemlje i bez mirnog dijaloga sa njihovim predstavnicima", kazao je Putin.

On je kazao da bi ruska ekonomija mogla izgubiti oko 100 milijardi rubalja (oko 2,1 milijardu eura) ukoliko bi evropska roba došla na njena tržišta preko Ukrajine, zaobilazeći tako carinu koju Rusija naplaćuje na uvoz iz EU.

"Rusija ne može ostati pasivna u tom slučaju i bićemo prinuđeni da preduzmemo odlučne korake da zaštitimo tržište", kazao je dodajući da bi mjere podrazumijevale i vraćanje carinskih taksi na uvoz iz Ukrajine.

Putin je upozorio Kijev da bi, u slučaju da ratifikuje trgovinski sporazum sa EU potpisan u junu, prelazak ukrajinske privrede na evropske standarde Ukrajinu u narednih deset godina koštao 165 milijardi eura.

Porošenko je odgovorio braneći mirovni plan koji je izložio u junu, kada su pobunjenici odbili njegov poziv da polože oružje i odu obezbjeđenim koridorom.

"Glavni uslov za stabilizaciju situacije u Donbasu je uspostavljanje efikasne kontrole nad rusko-ukrajinskom granicom. Od vitalnog je značaja da se učini sve kako bi se prekinula iporuka opreme i oružja borcima", kazao je.

Rusija poziva na prekid vatre i na "dijalog o nacionalnom jedinstvu" koji bi pojačao autoritet ukrajinskih regiona.

Međutim, kako je naveo Rojters, na jednostrano primirje koje je Kijev proglasio u junu, Ukrajinci mahom gledaju kao na omogućavanje pobunjenicima da predahnu i da se pregrupišu, te bi Porošenko teško mogao dobiti podršku kod kuće da ponovi tako nešto, naročito sada kada vladine snage napreduju na terenu.

Ukrajina će se vjerovatno opirati i svakom rješenju koje bi podsrazumijevalo da se istočnim regionim da veći uticaj na političke odluke, što bi potencijalno moglo blokirati približavanje Kijeva EU ili NATO-u.

"Mali zeleni ljudi" na istoku Ukrajine?

Neidentifikovani, do zuba naoružani stranci sa ruskim akcentom pojavili su se juče u jednom selu na istoku Ukrajine, izazvavši sumnju lokalnog stanovništva uprkos negiranju Moskve da su njihove trupe namjerno ušle na ukrajinsku teritoriju.

Dva očevica ispričali Rojtersu da desetine muškaraca, koji su došli tokom vikenda i postavili barikadu na putu, nisu iz tog kraja i da su na sledovanjima hrane imali natpise na ruskom jeziku.

Iako nisu imali nikakva obilježja, njihovo pojavljivanje i ponašanje podsjeća na grupu ruskih vojnika uhapšenih u Ukrajini u posljednjih nekoliko dana, kao i na ruske trupe koje su okupirale Krim ranije ove godine koje su nazivali „mali zeleni ljudi“.

Ovi vojnici imali su na rukavima bijele trake, baš kao i desetorica koje su ukrajinske trupe zarobile i koji su, sudeći prema video snimku koji je juče objavljen, kazali da pripadaju ruskim snagama.

Ruske agencije su, pozivajući se na izvore bliske ministarstvu odbrane, prenijele da su ruski vojnici nenamjerno prešli u Ukrajinu.

"Ovi vojnici jesu učestvovali u patroli duž rusko-ukrajinske granice koju su prešli na neobilježenom dijelu i, koliko smo mi shvatili, nisu pružali otpor kada su uhapšeni", naveo je taj izvor.

Ukrajinska strana je odbacila ovo objašnjenje.

"To nije bila greška, nego specijalna misija“, kazao je vojni portparol Andrij Lisenko, dodajući da „upravo u tom momentu“ sepraratisti napadaju Novoazovsk, grad na jugoistočnoj granici sa Rusijom i da su ukrajinske snage uništile 12 oklopnih vozila u toj oblasti.

Galerija