Zagovornik otcjepljenja Škotske pobijedio unionistu u TV duelu

Gardijan: Ovakav rezultat je dobijen ne na osnovu čitavog glasačkog tijela već na uzorku onih koji su gledali debatu preko televizije
1 komentar(a)
Aleks Salmond, Foto: Reuters
Aleks Salmond, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 09:11h

Predstavnik pobornika otcjepljenja Škotske od Velike Britanije Aleks Salmond ubjedljivo je u argumentima pobijedio unionistu Alistera Darling u drugoj javnoj debati povodom referenduma o nezavisnosti, zakazanog za 18. septembar, ali takav stav gledalaca i dalje ne znači da će većina Škota glasati "za", ocjenjuje danas londonski Gardijan (The Guardian).

Anketa ovog lista, sprovedena zajedno sa agencijom za ispitivanje javnog mnenja ICN, pokazuje da 71 odsto ispitanih smatra da je predstavnik škotskih nacionalista bio bolji od predstavnika unionista koji je, pak, pobijedio u prvoj debati 5. avgusta.

Najveća razlika u odnosu na prethodnu debatu bila je ubjedljivost argumenata, navodi Gardijan: 56 odsto smatra da je Salmond bio jači od Darlinga, 36 odsto misli suprotno a osam odsto je neopredijeljeno. U prethodnom krugu, 51 odsto je bilo za Darlinga, 40 za Salmonda a sedam odsto je bilo neopredijeljeno.

Međutim, Gardijan navodi da treba imati na umu da je ovakav rezultat dobijen ne na osnovu čitavog glasačkog tijela već na uzorku onih koji su gledali debatu preko televizije. ICN je unapred regrutovao 1.155 ljudi koji su rekli da će gledati debatu i odmah popuniti upitnik, što je učinilo njih 505, i na osnovu toga su dobijeni rezultati.

Na početku debate, 44 odsto ispitanika bilo je za nezavisnost a 46 je bilo protiv dok 10 odsto nije bilo sigurno. U međuvremenu, broj onih koji nisu bili sigurni opao je za dva odsto, i naposlijetku je 45 odsto ispitanika bilo za nezavisnost Škotske a 47 protiv nje.

Neposredno pred debatu, Gardijan je ocijenio da bi samo dramatična promjena mnenja pod uticajem druge runde debate Salmond-Darling mogla da promeni utisak kako se kampanja kreće ka predvidivom rezultatu referenduma - pobjedi unionista.

Bonus video: