Medicinar iz Velike Britanije zaražen ebolom

Predstavnik pomenutog ministarstva, prof. Džon Votson, ističe da će bolesnik biti smješten u specijalno adaptirano odjeljenje, jedino takve vrste u cijeloj Britaniji
0 komentar(a)
Ebola, doktor, Foto: Beta/AP
Ebola, doktor, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.08.2014. 06:54h

Jedan britanski građanin koji je u Sijera Leoneu zaražen ebolom, stigao je u Britaniju i biće smješten u odjeljenje za izolaciju bolnice Rojal fri u Londonu.

Prema riječima portparola britanskog ministarstva zdravlja, zaraženi Britanac je medicinski radnik koji "trenutno nije ozbiljno bolestan", a vraćen je u Britaniju po savjetu ljekara.

Naglašava se i kako je opasnost od ebole u Britaniji "veoma mala", prenosi BBC.

Predstavnik pomenutog ministarstva, prof. Džon Votson, ističe da će bolesnik biti smješten u specijalno adaptirano odjeljenje, jedino takve vrste u cijeloj Britaniji.

Prema saopštenju ministarstva zdravlja Sijera Leonea, radi se o čovjeku koji je volontirao pružajući pomoć oboljelima od ebole na jednoj klinici u oblasti Kenema.

Ovo je, inače, prvi slučaj da je neki Britanac zaražen ebolom, otkad je ona ponovo izbila marta tekuće godine u zapadnoafričkim zemljama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u svijetu je u najnovijem naletu ebole umrlo 1.427 ljudi, dok je broj zvanično registrovanih oboljelih 2.615. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi taj broj mogao da bude znatno veći jer su neki djelovi zahvaćenih zemalja nedostupni za medicinsko osoblje, a ima i slučajeva da porodice kriju oboljele članove.

Bonus video: