"Užasan zločin"

Britanske tajne službe: Folija je ubio bivši reper

Britanske vlasti pokušavaju da identifikuju džihadistu sa engleskim akcentom koji se vidi na snimku Folijevog ubistva izvršenog ovog mjeseca
11 komentar(a)
Džejms Foli, Foto: Reuters
Džejms Foli, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 17:34h

Britanske tajne službe identifikovale su muškarca koji je nedavno kao pripadnik Islamske države (IS) pogubio američkog novinara Džejmsa Folija, objavio je Sunday Times.

Folijev ubica 23-godišnjak je iz Londona, prenosi Sunday Times informacije obavještajnih službi. On je prije godinu dana napustio svoju porodicu u Londonu i priključio se pripadnicima Islamske države u Siriji i Iraku. Nedavno je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj drži odrubljenu ljudsku glavu, dodaje se u informaciji. List piše da su to sve informacije koje je dobio od obavještajnih izvora.

IS je Folija pogubio u znak odmazde zbog američkih vazdušnih napada, a video na kojem se vidi kako odrubljuje glavu Foliju objavljen je u utorak na internetu.

Počinilac na snimku ima engleski naglasak, a stručnjaci za jezik procjenjuju da potiče iz istočnog Londona. Prije nego što se pridružio snagama ISIL, osumnjičeni Abdul Majed Abdul Bari je bio Londonski reper poznatiji kao "El Džini".

Guardian je u četvrtak objavio da je Folijev ubica Britanac koji sebe naziva "Džihad Džon" i da pripada jednoj grupi britanskih islamista. List se pozvao na navode jednog bivšeg taoca te grupe.

Foleyev ubica je muškarac koji je prije nekoliko mjeseci vodio pregovore o oslobađanju jedne španske novinarke. Ona je Guardianu izjavila da je riječ o inteligentnom, obrazovanom i vrlo religioznom muškarcu.

Grupu islamista iz Velike Britanije taoci zovu "Bitlsi".

Hamond: Ubistvo Folija je izdaja Britanaca

Ubistvo Folija koga je ubio džihadista koji je državljanin Britanije, predstavlja izdaju britanskog naroda, kaže Filip Hamond.

Ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, koje je izvršio pripadnik džihadističke organizacije Islamska država za koga se vjeruje da je iz Velike Britanije, predstavlja "apsolutnu izdaju svega za šta se britanski narod zalaže", poručio je britanski šef diplomatije Filip Hamond, javlja BBC.

On je u "Sandej tajmsu" napisao da vlada ulaže "znatne resurse" u borbu protiv ove "varvarske ideologije", dodajući da bi prijetnja od sukoba u Siriji i Iraku mogla trajati veoma dugo.

Britanske vlasti pokušavaju da identifikuju džihadistu sa engleskim akcentom koji se vidi na snimku Folijevog ubistva izvršenog ovog mjeseca, navodi BBC.

Islamska država je objavila video sa trenucima prije i nakon što je Foliju odrubljena glava. On je otet 2012. godine u Siriji.

"Strašno je što je počinilac ovog uzašnog zločina, po svemu sudeći, odrastao u Velikoj Britaniji. To je krajnja izdaja naše zemlje, naših vrijednosti i svega za šta se britanski narod zalaže", napisao je Hamond u "Sandej tajmsu".