Litvanija prve novčanice eura dobija od Njemačke

Na litvanskim novčićima eura će se naći nacionalni grb, odnosno vitez na konju sa mačem i štitom u rukama, čime se odaje pošta valuti te zemlje još iz 14. vijeka
69 pregleda 1 komentar(a)
Euri, Foto: Rojters
Euri, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.08.2014. 13:41h

Litvanija će prve novčanice eura dobiti od Njemačke kada 1. januara naredne godine postane 19. članica evrozone, saopštila je centralna banka Litvanije.

Kako javlja agencija Frans pres, centralna banka Njemačke, Bundesbanka, pozajmiće novoj članici evrozone 132 miliona pojedinačnih novčanica iz svog trezora, a ta pošiljka se očekuje do kraja ove godine.

"U 2016. godini, kada budemo štampali novčanice u štampariji akreditovanoj od strane Evropske centralne banke, vratićemo im pozajmicu", navodi se u saopštenju guvenera centralne banke Litvanije, Vitasa Vasiliauskasa.

U međuvremenu, Litvanija, sa tri miliona stanovnika, kuje svoje kovanice eura.

Dok su novčanice istog izgleda u čitavoj evrozoni, svaka članica ima pravo da izabere sopstvene nacionalne simbole koji će se naći na kovanicama. Na litvanskim novčićima evra će se naći nacionalni grb, odnosno vitez na konju sa mačem i štitom u rukama, čime se odaje pošta valuti te zemlje još iz 14. vijeka.

Bonus video: