Donjeck: Ukrajinski zarobljenici "paradirali" pred bajonetima

Zarobljenici su uglavnom bili neobrijani i izgledali su neuredno, a na sebi su imali ili vojne uniforme, ili civilnu odjeću
143 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2014. 13:56h

Proruske snage natjerale su danas zarobljene pripadnike ukrajinskih snaga da marširaju glavnom ulicom u Donjecku. Taj grad je i danas granatiran.

Ljudi koji su to posmatrali uzvikivali su "fašisti" grupi ratnih zarobljenika koji su hodali spuštene glave, prenosi Rojters.

Zarobljenici su uglavnom bili neobrijani i izgledali su neuredno, a na sebi su imali ili vojne uniforme, ili civilnu odjeću.

Agencija AFP navodi da je parada ratnih zarobljenika upriličena da bi se izvrgla ruglu proslava Dana nezavisnosti u Kijevu. Oklopna vozila sa protivtenkovskim naoružanjem, mitraljezima i kamioni koji vuku raketne sisteme predvodili su kolonu od 1.500 vojnika koji su paradirali glavnim trgom obilježavajući 23 godine nezavisnosti Ukrajine i razlaza sa Sovjetskim Savezom.

Ukrajinske snage i danas granatiraju Donjeck, a eksplozije se čuju gotovo u svim dijelovima grada, tvrde očevici. Kako prenosi Itar-tass, tri civila su poginula.

Galerija

Bonus video: